web analytics

I-DOC.Hindeloopen (Hylpen)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een bezoek aan dit voormalige Zuiderzeestadje is een unieke ervaring. Hindeloopen is een knus elfstedenstadje met smalle straatjes, oude panden waaronder de kapiteinshuizen, hoge houten bruggetjes over kleine grachten, leuke doorkijkjes en veel water rondom.

Hindeloopen heeft een sterk van het moderne frysk afwijkend dialect, het Hindeloopers. Door weinig contact met het achterland maar veel contact met het buitenland is in het Hindelooper dialect veel van het OUD-FRIES behouden gebleven. Het lijkt op een mengsel van Fries, Engels, Deens en Noors.

Hindeloopen is een oude Hanze- en handelsstad en kent een rijke historie met eigen kostuums, schilderkunst en de interieurs. Het Hidde Nijland Museum en het Schaatsmuseum zijn beslist een bezoek waard… Het Hidde Nijlandmuseum laat u kennismaken met de zeer oude en rijke Hindelooper geschiedenis. Ook aan de visserij, de koopvaardij en de toenmalige haven wordt in het museum uitgebreid aandacht besteed.

In het Schaatsmuseum kunt u de grote schaatscollectie bewonderen. Bovendien is er nog een originele smederij, lakkerij en houtbewerkingplaats.

Kapiteinshuizen

Een wandeling door het stadje levert fraaie doorkijkjes op. In Hindeloopen zijn nog steeds kapiteinshuizen te vinden met een klein ankertje aan de gevel. Dat was vroeger het teken dat de kapitein thuis was. Zomers als de kapitein op zee was, woonden de vrouwen met de kinderen in een kleiner huisje dat achter in de tuin aan een grachtje gebouwd was.

Terwijl de meeste Friese steden een shantykoor hebben dat alleen uit mannen bestaat, heefrt Hindeloopen een vrouwenkoor. Dat populaire viswijvenkoor Grietje Sprot treedt op in werkkleding uit 1920. Het koor zingt Nederlands en Friese liedjes over het harde, maar ook kleurrijke bestaan van vissers en hun gezinnen.

 

Stadsgezicht Hindeloopen

 

Hindeloopen is met zijn jachthaven en strand, een klassiek paviljoensgebouw op de zeedijk, populair bij binnen- en buitenlandse toeristen.  De landelijke omgeving van dit stadje is ideaal voor fietsers die eens lekker willen uitwaaien in de uitgestrekte landschappen.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2011/05/i-doc-hindeloopen/