web analytics

FUUT 俳句

In deze afleveringen komen even in de schijnwerper poëzie van personen die korte gedichten over Friesland schreven en schrijven. Speciale aandacht wordt geschonken aan de haiku ( het natuurgebonden korte gedicht) en senryu (het persoonsgebonden korte gedicht) in het frysk.

kroandûker fisket

de fisk tusken de wolken

en komt wer boppe

haikû fan Lieuwe Hornstra út de bondels ÂLD EN NIJ

en DE GUOZZEN FLEANE 

Hornstra propageerde het genre van de Japanse haiku met zijn voorgeschreven vorm en inhoud (natuurpoëzie waarbij de invloed van de seizoenen een belangrijke rol speelt) in de Friese poëzie. Zoals deze:

 

in âlde moanne

hinget dizich yn ‘e loft –

tsjuster is ’t strewel

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2011/05/fuut/