web analytics

I-DOC.Jopie Huisman

De fijnschilder Jopie Huisman:  www.jopiehuismanmuseum.nl

De vriendenkring van Joop Huisman moest op zoek naar een nieuw onderkomen. Dat pand werd gevonden aan de overzijde van het Noard, op een perfecte plaats in het hart van Workum: vlakbij de Gertrudiskerk de Merk met de Waag en de restaurantjes met terrassen. In de diverse kabinetten zijn werken uit verschillende perioden en stijlen van Jopie te bezichtigen. De bezoeker kan zich als het ware terugtrekken in een tijd en zich omringen met beelden die Jopie toen belangrijk genoeg vond om te schilderen.

U bent van harte welkom in het Jopie Huisman Museum te Workum-Friesland.

Detail-info:

Adres: Noard 6 Workum
T 0515 54 31 31
E info@jopiehuismanmuseum.nl   www.jopiehuismanmuseum.nl

Openingstijden 2017

Van 17 februari t/m 31 maart: dagelijks van 13.00 – 17.00 uur
Van 1 april t/m 31 oktober: ma. t/m za. van 10.00 – 17.00 uur
op zon- en feestdagen van 13.00 – 17.00 uur
van 1 nov. t/m 30 dec. van 13.00 – 17.00 uur. Eerste kerstdag gesloten.

———————————————————————————————————————————————–

HUISMANIA:

Heel veel mensen zijn bekend met de schilderijen die Jopie Huisman heeft gemaakt. Fryslân DOK maakte een documentaire over deze Friese autodidacte meesterschilder. De van oorsprong Workumer schilder werd pas echt nationaal beroemd toen hij in Herbaijum woonde. Maar toen rees zijn ster ook snel verder, omdat het verhaal achter de schilder en zijn kunst zo mooi was.

Huisman was een lompen- en metalenboer die de rommel, die in zijn schuur bleef hangen, zo realistisch kon schilderen dat het bijna een foto leek. Geen bloemen, mooie vrouwen of voorjaarsbeelden, maar oude jassen, schoenen en gebreide spullen; het liefst erg verwaarloosd. Je moest het leven van de mensen die het aan hadden gehad er uit af kunnen lezen, zo was het uitgangspunt van Jopie Huisman.

In 1992 werd er een groter museum in Workum geopend, speciaal gebouwd voor het werk van Huisman. Hij overleed in 2000. 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2011/03/i-doc-jopie-huisman-2/