web analytics

It giet oan: aanst fier-ljeppen en ljip-aaisykje yn Fryslân (2011)

 Foto fan Van der Meulen-Snits. Fan fan Fryslân fansels.

 

 

ikker nei ikker

 

stoareagje linich ljeppe

 

omtinken pet fol

 

 

 

In haikûfers fan Tryntsje van der Veer.

Út BINNENTÚN.


Aanst moarns iere betiid er al op út, mei de pols nei de greide ta. Wol jim wol leauwe dat ik er nocht oan ha?

-Even over het “lytsfers”( haiku betekent: klein gedicht en dát is in het frysk: lytsfers). Ik zou voor ikker (akker) nemen: greide (weiland). Dát is immers waar de kievit een nestje vlecht? Maar ook omdat “greide nei greide” door de ei-klankherhaling nóg beter bekt.

Na de caesuur van het eerste deel zou het laatste deel daarop kunnen aansluiten met de buit: pet fol ljipaaien (een ljip is een kievit). Hierin zit de herhaling p-p; het ritme is goed. In het tweede deel past stoareagje (staren) niet bij de actie van over-de-sloot-springen. Ik zou kiezen (zonder de foto erbij): linich ljeppe oer de sleat (de sloot symboliseert een GRENS). Het resultaat wordt dan:

greide nei greide

linich ljeppe oer de sleat

pet fol ljipaaien

 

 

 

weiland na weiland

nog lenig over de sloot

eitje in de pet

 

 


Een goede haiku of senryu (de persoonsgerichte variant) heeft naar mijn smaak -als een parel- meerdere lagen. Een diepere betekenis is hier niet ver te zoeken: het gaat om het OVERGAAN VAN EEN GRENS, een verandering. Dat kan zijn: een scheiding, het aangaan van een andere baan..of bijvoorbeeld: met je Vkblog overstappen naar een volgende provider.

Ik blog al sinds mei 2006 op de grazige weide van de Volkskrant. En er zijn daarin heel wat eitjes gelegd en uitgebroed. Met een té korte pols is het nu een hele toer om de sprong naar een volgende blogwei te maken. De tere eitjes zitten wel “onder de pet”, maar toch moet je wel even goed zorgen voor die erfenis (voor velen een levenswerk) : OMTINKE.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2011/01/it-giet-oan-aanst-fier-ljeppen-en-ljip-aaisykje-yn-fryslan-met-het-vkblog-over-de-sloot/