web analytics

Friese streekproducten: it giele wâldbeantsje.

 

 

De Friese gele woudboon wordt in de Friese Wouden en het aangrenzende Groninger Westerkwartier nog in tamelijke grote hoeveelheden gekweekt. Want de plant is goed bestand tegen koude en nattigheid. De Friezen eten de pasgeoogste gekookte boon het liefst met stukjes spek en het spekvet. Gedroogde bonen kunnen heel lang worden bewaard maar moeten -voor de bereiding- worden geweekt.

De cirkel is rond voor het Friese Woudboontje. De donkerrode variant, de ‘reade krobbe’, heeft zijn weg teruggevonden naar Amerika. Daar komt de boon oorspronkelijk ook vandaan, weet Jan de Boer van de Stichting Wâldfrucht.

 

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2010/09/friese-streekproducten-it-giele-waldbeantsje/