web analytics

bramentijd

De beste bramen

 

zachtgeurend, verschuilen zich

 

onder blad en doorn.

 

 


   Drommels, die brommels.

Het is weer bramentijd. Ik pluk ook dit jaar weer een lading voor de wintervoorraad bramenjam en bramensaus. Vanzelfsprekend trek ik oude kleren aan i.m.m. mogelijke uithalen van de doornen en lastig uitwasbare rode vlekken in de stof. Een paar krasjes op m’n zomergebruinde armen heb ik wel over voor een volle emmer grote, rijpe bramen.

Deze haiku/senryu is overdrachtelijk: ze heeft betrekking op bescheiden kwaliteiten van de mens, verborgen talenten die zichtbaar worden als je verder kijkt dan oppervlakkig. En op het kreatieve proces: het kost veel broei-tijd om een idee tot rijpheid te brengen.

Maar ook andere “verklaringen” zijn mogelijk. Zoals in de haikuliner:

 “waren mijn borsten bramen waar mijn lief even verliefd van proefde”

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2010/08/bramentijd/