web analytics

BOE (01)

Van alle vierpoters (of vierbeners) in de wei is een groot deel melkvee. Ongeveer een miljoen koeien zetten gras om in melk, vlees, botten, stront en broeikasgas. En het grootste deel van die loeiers is de dubbelkoe van het zwartbonte, Fries-Hollandse ras. Aan die zwartbonte, scherp afgetekende koe zit een vlekje zo te zien. Want er zijn rassen, die meer melk geven of meer vlees: het één of het ander. De Fries-Hollandse dubbelkoe heeft echter het voordeel van beide en is daarom zo geliefd.
Er wordt bij k.i.-stations uiteraard nog wel geprobeerd om nakomelingen te fokken met een nóg grotere melkgift en nóg meer vlees op billen en botten. En met een langer levenspad, minder mestgift en minder broeikasgasuitstoot. Zoals bij het k.i.-station “De Reade Noas”, Gershoeke, Gytsjerk, Fryslân.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2010/08/boe-01/