web analytics

zondag….gedichtendag (2010-05)

Bewerkt uit Wikipedia:

I

Een Haiga is een vorm van de traditionele  Japanse dichtkunst, waarbij een afbeelding en een gedicht elkaar gekoppeld worden.

Voor het korte gedicht wordt veelal een haiku, of een senryu gebruikt. Dat gedicht en de afbeelding ondersteunen elkaar of vullen elkaar aan. Hedendaagse haiga laten vaak een combinatie zien van digitale computertechnieken, – fotografie en – illustraties. Een haiga moet een evenwicht tonen tussen het tekstgedeelte en de illustratie, waarbij soberheid en originele zegging centraal staan. Een goede haiga is dus totaal iets anders dan een foto met daarop een kalenderspreuk.

————————————————————————————————————

In mijn tuintje vond ik een brok ijzeroer, een kale “rots” waarop een plant was gegroeid (de achtergrond op de foto is de blauwe lucht, het heel-al). Ik zag daarin de onoverwinnelijke kracht van de natuur plus de gebondenheid, maar ook de behoefte van de mens tot hechting, aan een brokje van de aardkluit.

In deze HAIGA probeer ik een verbinding te leggen tussen de oeroude Japanse dichtvormen haiku/senruy en de oeroude Friese spreekwoorden/gezegden met hun diepere betekenis en sterke zeggingskracht.

Haiku betekent klein gedicht. Vandaar mijn benaming LYTSFERS (Frysk voor: klein gedicht).

In dit lytsfers gaat het om de uitdrukking van de voorwaarden voor en de kracht van de organische natuur naast de anorganische werkelijkheid. Op één lijn gezet als ONderLINER:

 

Zon, geef me aarde, water en dieren om de rots te omvatten. 

Zoek je meer poëzie uit friesland? Je kunt 1,2 en 3-talige verzen vinden op http://123gedichten.wordpress.com en in Google-AFBEELDINGEN met de steekwoorden  Friesland-MAIL+poëzie

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2010/07/zondag-gedichtendag-2010-05/