web analytics

Friesland: allermooiste provincie van ’t land.

Friesland is verreweg de mooiste provincie van het land. geen enkel ander gebied komt qua schoonheid ook maar enigszins in de buurt, vindt de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap. De provincie Drenthe kreeg het rapportcijfer 2+, Limburg moest het doen met 2 1/2 en Friesland torende er bovenuit met een 7+.

Wat mooi is, blijft in Friesland extra goed bewaard. Het terpenlandschap, de kronkelsloten, de typisch Friese streekeigen boerderijbouw domineren nog het landschap. Friezen hebben nog gevoel van trots en eigenwaarde. Ze blijven lekker zichzelf en verzetten zich hevig als hun streekeigenheid en historie bedreigd wordt. De Friese eigenzinnigheid blijkt vooral uit het vasthouden aan de Friese taal, maar ook uit tal van typisch Friese sportevenementen, zoals het kaatsen, fierljeppen, skûtsjesilen en natuurlijk de Elfstedentochten te schaats, te voet, te fiets.

De vereniging waarschuwt wel tegen de bouwdrift in veel Friese steden en dorpen. Friesland heeft al veel verloren op het altaar van de groeidenkers. Maar mensen komen niet massaal naar Friesland om hoogbouw of industriële zichtlocaties langs de hoofdwegen te bewonderen.

Maar de mensen komen wel voor de Friese gastvrijheid, de rust en de ruimte, de prachtige steden en dorpen, de watersport en…de schitterende eilanden VLIELAND, TERSCHELLING, AMELAND en SCHIERMONNIKOOG.

Fryslân (inclusief het Wad) bestaat voor meer dan een derde deel uit water. Vorig jaar nam het toerisme in Fyslân toe met 18 %.

 

FRYSLÂN, LÂN FAN RÊST EN ROMTE.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2010/06/friesland-allermooiste-provincie-van-t-land/