web analytics

Kampioenschap Fryske oranjekoeke en de Fryslân-burger.

    In Leeuwarden is door Paul van der Monde de FRYSLÂN BURGER geïntroduceerd. Deze hamburger met Friese ingrediënten als turfgerookt vlees en Beerenburger-ketchup. Het speciale broodje met ook gestoofde zoetzure uitjes en een saus van grove mosterd stond al meteen op de kaart van een tiental Friese horeca-bedrijven.

Hy hat nammentlik syn eigen burger betocht fol mei Fryske ynfloeden. Sa is it fleis allinne fan Fryske kij. Ek binne yn de burger typysk Fryske smaken ferwurke sa as nageltsjetsiis, elementen fan sûkerbôle en oranjekoeke. Yn de pleatslike snackbar silst de burger net werom fine. Dêrfoar is hy te djoer.

 

April 2013. Slager Johannes Hoekstra (De Schrans Leeuwarden) verkoopt inmiddels een BROODJE KAMEEL. Het vlees van deze kamelenburger komt uit Australïe, waar de grootst kudde wiklde kamelen rondloopt.

 


 

Befaamd in Friesland is de oranjekoek. Waar banketbakkers in Limburg scoren met de vlaai, zo ligt dat in Friesland met de oranjekoek. Morgen strijden tientallen Friese bakkers om het beste baksel. Ingrediënten zijn gekruid deeg, amandelspijs, glazuur, roomboter en gecaramelliseerde sinaasappelsnippers. Het geheim van de lekkerste zit ‘m natuurlijk in een goede combinatie ervan. Roel Boonstra van Bakkerij Boonstra mocht zich Frysk Kampioen Oranjekoeke 2009 noemen.

 

Oranjekoek. Bakkerij-Friso-Bitgummole fot Tryntsje Nauta.

 

2011. Banketbakkerij De Korenbloem uit Sneek mag zichzelf opnieuw Frysk Kampioen Oranjekoek  noemen.  De tweede prijs ging naar Bakkerij Boonstra uit De Knipe , een derde plaats was voor De Bakkers van Verloop uit Gorredijk. Banketbakkerij De Korenbloem won de eerste prijs al eerder in 2007 en 2010.

Meer over deze ORANJEKOEK > http://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2007/07/weekblog-2007-28-oranjekoek/

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2010/04/kampioenschap-fryske-oranjekoeke-en-de-fryslan-burger/