web analytics

KOOLKWEEKBEGRENZING

 
KOOLKWEEKBEGRENZING

      Al jaren kweken mijn collega volkstuinders steeds meer kool: rode kool, witte kool, groene kool, boerenkool, savooiekool, ochtendspitskool, apekool en zo meer. Dat was het volkstuinbestuur eindelijk opgevallen. Vorig jaar, in een besloten bestuursvergadering, werd deze uitwas door bestuursvoorzitter Jan Pieter Baalkop ter discussie gesteld. In de vervolgens oververhitte navergadering werd besloten dat de kolenteelt gereduceerd en derhalve gereguleerd moest worden. Het areaal van het jaar 1990 zou normerend zijn. Dientengevolge kreeg iedere volkstuinier voor 2008 een maximum aan koolkweekrechten. Die maatregel zou een koolaanplant-beperking van 30% moeten opleveren.

     Om de geregelde gravers te attenderen op de gerezen problematiek ontvingen ze diverse zakjes kolenzaad gratis. Het gevolg van deze gulle gift was echter dat er dit jaar bijzonder veel kolen groeien. Als kool: een enorme kolenberg.

     Gisteren werd me onderhands ingefluisterd, dat er voor volgend jaar een koolkweekbeperking van maar liefst 50% zal worden opgelegd om de normdoelstelling (6 % onder het niveau van 1990) tóch te kunnen halen. En als maatregel: degenen die meer kool willen kweken dan hun koolquotum toestaat, moeten daarvoor dokken en degenen die minder gaan telen hoeven dan minder tuinhuur te betalen.

Het volkstuinbestuur denkt verder, dat het een goed idee zou zijn om de -in onbruik geraakte-waterputten op het volkstuincomplex met overtollige kolen vol te gooien. Zo van: als de kolen verzonken zijn is de put gedempt. Maar zoiets lijkt mij geen blijvertje en milieu-technisch gezien geen hoogstandje.

    Collega BarendRechter bood nog aan om zijn schuurtje om te bouwen. Hij heeft alvast bij het tuinbestuur een verbouwsubsidie voor kolenopslag aangevraagd. Ook die berging lijkt mij hooguit een beetje tijdwinst op te leveren. Want intussen blijven de kolen alsmaar groeien en groeien. En vol is vol.          
 
Zelf kook ik nogal graag en ben best bereid om af en toe een kooltje te stoven. Maar ik heb wél een hekel aan kool. Zeker omdat aan de kool sowieso een luchtje zit. En consumptie ervan doet m’n ingewanden borrelen. De darmen van de meeste mensen trouwens. Ontstaan er bij het koken al stinkende koolkookdampen, de later opkomende kool-darmgassen zijn nog veel erger.
 
        Recent onderzoek heeft uitgewezen, dat het ophouden van boeren en scheten ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Op de tuin hebben de volkstuiniers al geregeld dat hun gezellige koffiepauzes voortaan worden gehouden in de demonstratiebroeikas bij de Shell’s angles aan de Vierwindenweg. Prima toch? Want van al hun scheten en boeren van deze menselijke kolenvergassers groeien óók de tomaatjes als kool. En dát is weer wat winst.           Anna Liese
 
 
 
            Deze column werd U andermaals aangeboden in verband met de snode plannen voor GROOTSCHALIGE CO2-opslag in Noord-Nederland. Opslag onder de Barendrechtse woonwijk Carnisselande staat voorlopig op een laag pitje omdat eerst de wetgeving in orde moet zijn, omdat er eerst duidelijkheid moet komen over nut, noodzaak en mogelijkheden voor CCS. Verder wordt het geleidelijkaan en ondermeer duidelijk, dat CCS (en de subsidiëring daarvan) hoofdzakelijk in het belang is van grootverdiener annex milieuvervuiler Shell en natuurlijk ook in het belang van vele lobby-isten als Ruud Lubbers.

Voor heel veel info over CO2 opslag, zie:  http://co2opslag.wordpress.com/

 
 

Een feit is wel, dat op dit moment mijn mede-tuiniers tegen hun aangroeiende kolenhopen aankijken. In de middeleeuwen werden soms (om de vijand te verschrikken) de dikste ronde kolen gebruikt in plaats van gietijzeren kanonskogels. Ook om belagers te laten merken dat er heus geen gebrek aan voedsel was. Een andere verouderde optie om onder meer apekool tijdelijk kwijt te raken is het opzouten ervan. Maar moderne flatwoningen bieden geen geschikte plaats voor een gistend vat zuurkool. Want: wat in het vat zit verzuurt wel degelijk. En het stinkt….naar geld.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2010/02/koolkweekbegrenzing-2/