web analytics

structuren-1

Je zult je afvragen…..waarom deze afbeelding op ONLINERS-FRIESLAND?
Wel, misschien ken je (zie in de linkkolom) mijn “haiku-therapie”? Die draait er om, dat je even uit de hectiek van het dagelijks bestaan, even uit je beslommeringen, pijn, angsten en zorgen kunt komen door je aandacht heel geconcentreerd te richten op zaken BUITEN JEZELF.

Door goed te kijken, naar de natuur bijvoorbeeld, door je daarop te concentreren leer je te ZIEN. Een kleinigheid, een kleine afwijking in je omgeving kan al aanleiding zijn om even buiten jezelf te treden en een glimp van de eeuwigheid, van het wonder van het leven te her-ontdekken.

Zo zag ik in onze tuin, een meter van de ontbijttafel, de klimop overdekt met ijskristallen pegels. Daarvan maakte ik deze foto-bewerking. En meteen dacht ik aan de overdrachtelijke betekenis van dit natuurgebeuren. Een levende structuur (de klimop) is in “winterslaap” en wordt ongewild overwoekerd door een andere structuur (de ijsvorming). Maar -na een korte tijd en onder betere omstandigheden- zal het ijs ontdooien en komt de levende plant weer tot volle wasdom.

Van dát idee, maken we straks een haiku die tegelijkertijd betrekking heeft op de mens. Begin maar eens met wat steekwoorden (tags) als: kristal, gevangen, klim-op, groei, winter, dooi, ijspegels, dolken,overdekt, voorjaar, zon………..Wat dacht je hiervan?

 

  Waterijspegels,

onze klimop draagt die last

  tot de dooi invalt.

Wat wordt jouw natuurgedicht hierover?   

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2010/01/structuren-1/