web analytics

Spiegeltjes en kralen. Deel 2: Cramer’s kralen.

De Europese Unie denkt, dat in het jaar 2050 een reductie van CO2-uitstoot met 95% te realiseren is. De opwarming van de aarde wordt wel verweten aan de mens.

Logisch, hoe meer mensen, hoe meer vervuiling. Hoe minder mensen des te minder uitstoot ook van broeikasgassen. Maar, het lijkt me onrealistisch om ervan uit te gaan dat het aantal mensen op aarde in 2050 gedecimeerd zal zijn tot 5 %. Omgekeerd zal tbv van de groeiende economieën van bv. India en China steeds meer energie nodig zijn, waardoor steeds meer onvernieuwbare energiedragers worden opgefikt en waarbij er steeds meer van het broeikas-gas CO2 vrijkomt.

Maar deze maand gaat het Nederlandse CO2-schip op weg naar Mexico. Want de Nederlandse emissie-marktkooplieden hebben samen met de Nederlandse vervuilers er iets op gevonden. Het schip wordt volgeladen met 30 miljoen kralen (kwikbevattende spaarlampen van Philips). Want in Nederland zijn inmiddels de nog zuiniger LED-lampen verkoopbaar en spaarlampen zijn dan minder aantrekkelijk voor de consument.

Allereerst worden aan 250.000 Mexicaanse gezinnen vier van die hier al verouderde spaarlampen cadeau gedaan in ruil voor vier nog meer verouderde gloeilampen. Het IDEE is, dat door deze weggeefactie zo’n 750.000 Mexicaanse gezinnen wat stroom besparen, waardoor in Mexico ook iets minder CO2 uitgestoten wordt door de eigen vervuilende energiecentrales.

En daarom krijgt Nederland direct al enige zogenaamde emissierechten in ruil voor die 30 miljoen nog lang niet brandende “CO2-besparende” spaarlampen. Die emissierechten zijn verhandelbaar en daarmee mag in Nederland weer wat meer CO2 de lucht worden ingeblazen. Maar in Mexico komen het glas en gas vrij van 30 miljoen gloeilampen en later het kwik van 30 miljoen spaar-lampen.

Het zal wel aan mijn beperkte verstand liggen, maar ik snap de milieuwinst bij deze emissie-handelstruc niet. Emissierechten zijn hedentendage niet zoveel waard sinds Rusland onnoemelijk veel rechten in de aanbieding heeft en er ook door anderen flink mee wordt gefraudeerd.

Bovendien: of de spaarlampen nu in Nederland werden gemaakt, of in bijvoorbeeld China….ze zullen moeten worden vervoerd naar Mexico. En dat geeft hoe dan ook milieuvervuiling. En CO2-uitstoot van vliegtuig of boot.        Touché.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2009/12/spiegeltjes-en-kralen-deel-2-cramer%c2%92s-kralen/