web analytics

KLINK-KLAAR

 

MEI IEN GLESKE KINNE JO NET KLINKE

Letterlijk lijkt het me klink-klaar: met één glas kun je niet klinken. Je hebt er duidelijk TWEE voor nodig, dat van jezelf én het glaasje van een ander. Het hoort bij de (Hollandse) gezelligheid om op elkaars gezondheid te drinken. Uiteraard niet teveel, want dát is weer slecht voor het welzijn. Speciaal op het eind der jaarlijkse dagen, op 31 december, drinken we niet alleen op elkaars gezondheid maar op al het goede voor het aankomende jaar.

Ook dit oeroude Friese gezegde is overdrachtelijk, heeft een dubbele bodem. Die betekenis is: wat je ook doet, je kunt het beter doen samen met anderen. Dan geeft het resultaat, het succes, een des te beter gevoel. Overeenstemming gaat OVER de kracht en macht van EEN individue heen en het gaat dan meerdere mensen aan, waarbij ieders stem telt. 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2009/12/klink-klaar/