web analytics

Kerst onder de boom.

 
Het is een vervelende gewoonte en ik zou het niet moeten doen, maar ik heb nog eens zitten nadenken over onze kerst-boom. Ja, zo’n groen geval, waarvan je vooraf niet weet hoe die later uitvalt. De naam alleen al: DENNENBOOM. Want een echte kerstboom zou geen dennenboom zijn, maar een SPAR. Een fijnspar, die je tenminste ruikt. En waarvan je de uitval op de koop toeneemt. Een ECHTE, en niet zo’n kunstige kunstkerstboom.
 
Neem nu eens een willekeurig onder-de-kerstboom-liedje als:  De herdertjes lagen bij Drachten.  Zo’n sprookje geloof je toch niet?
> De herders ( meerfout) lagen bij nachte in het veld te wachten? Hoezo al die einzelgangers bij elkaar en waarom niet lekker bij moeder-de-vrouw in de warme tent?
>Ze hadden hun schaapjes geteld? Hoezo, schaapjes, die met hun warme wol een woestijnklimaat niet zouden overleven? Geiten, bedoelt U zeker, want die beesten vreten echt alles. Dat van dat tellen kan nog wel kloppen. Want na de opruiming bij een q-koorts-epidemie is het zinnig om eens na te tellen hoeveel geiten er bleven.
 
En hoezo dan blij gezang? Gemekker van de Drachtige geiten en gekrijs van hang-jongeren zeker. En toen ze naar huize Bethlehem bij Beetsterzwaag togen, was daar die ster in het Oosten. Welnee met Uw welnemen: het ging om het lichtspoor van een meteoriet, dat de weg zou wijzen naar een kind in een voerbak. Maar zo’n trog als wieg was toch niks bijzonders bij herdersgezin-nen anno minus één ?  En dan Jozef, die de herders beval hun vee te weiden? Omdat het samen met hen en al die stinkende geiten toch té druk werd in die stal? En, dat die herders daar niets voor voelden vanwege de kou en de duisternisse buiten? Tja, dat kennen we. Met één geboorte-slokje achter de knopen wacht er wel een tweede ronde. We gaan nog niet, nog lange niet naar huis, want moeder is niet thuis. We wachten wel tot het nieuwe jaar. Proost, op de kleine.
 
Maar, alle gekheid op een stokje, het is ontegenzeggelijk gezellig om -ingesneeuwd en al- de kerstdagen genoegelijk door te brengen met een mok chocolade-melk onder een kerstboom en wat warme kerstklanken uit de boxen getoverd.                                                     Anna Liese.
 
 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2009/12/kerst-onder-de-boom/