web analytics

Herfsthaiku takken en twijgen


 
 

De meeste spreekwoorden en gezegden hebben een ‘dubbele bodem”: ze zijn dubbel-zin-nig. De verborgen betekenis ervan is meestal belerend, een waarschuwing van de oudere naar een jongere generatie.

In mijn “kleingedichten” ( lytsfers ) zoals de haiku (haikû), senryu en tanka (en de varianten daarvan) probeer ik die verdieping ook in te brengen.

In deze haiku gaat het -behalve om de natuurobservatie- nog meer om de gedachte van de natuurlijke kringloop. Wat zwak is, overbodig en rot wordt verwijderd. Maar boomdelen zijn als brandhout bruikbaar voor de mens ( het warme nestje ) of als voedingsbodem voor paddenstoelen. En de twijgjes worden in het voorjaar door vogels opgepikt om er een nestje van te vlechten.

Ook menselijke gewrochten, zoals het bankwezen, vertonen gebreken en rottigheid. Het is natuurlijk dat zwakke plekken op dát gebied evenzo worden gesaneerd in de storm van de verontwaardigde openbaarheid en dat er iets beters voor in de plaats komt.

——————————————-

Dit beeldgedicht kun je met iemand delen. Klik of tik op de afbeelding en benut uit het snelmenu de optie PER E-MAIL VERZENDEN of AFBEELDING DELEN.

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2009/11/herfsthaiku-takken-en-twijgen/