web analytics

I-DOC.SLOTEN (Sleat)

 

I-DOC.Sloten in de reeks DIGITALE ELFSTEDENTOCHT.

 

SLOTEN, klein maar dapper.

         Sloten, parel van de Friese Elfsteden. Het kleinste en misschien mooiste stadje van de Friese elf steden heeft de oorspronkelijke omwalling vrijwel geheel behouden en tevens is de oorspronkelijke structuur van Sloten bijna geheel bewaard gebleven. Sloten is het meest authentieke stadje van Fryslân en één van de kleinste steden van Nederland.

In de vijftiende eeuw was Sloten een belangrijke stad: handel en het heffen van tol brachten grote rijkdom, dankzij de strategische ligging op een kruispunt van twee handelsroutes: één over land van Duitsland naar de Hanzestad Stavoren en één over het Sloter-meer van Sneek via de Zuiderzee naar de Hanzesteden aan de IJssel.                                             
    

• Eens in de drie jaar wordt Sloten omgetoverd tot de stad zoals deze vier eeuwen geleden was. Tijdens het Historische Kijkfeest wordt de aanval van de Spanjaarden met het bierschip uit het jaar 1588 nagespeeld. Ook in andere opzichten lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Zo wordt er iedere zomer in klederdracht een ringrijderij met paard en wagen gehouden.

In juni vinden traditiegetrouw zowel het Historisch Kijkspel als “Sipelsneon” (grote jaar-markt) plaats. In de maanden juli en augustus zijn er diverse Elfstedentocht-evenementen en eveneens in augustus vindt het ringrijden in klederdracht plaats. En natuurlijk: Sloten is één van de afstempel-plaatsen in de Friese Elfsteden-schaatstocht.

 
            Tel daarbij op dat Sloten vlakbij de Friese Meren, het IJsselmeer en het prachtige, licht glooiende en afwisselende landschap van Gaasterland ligt, en u zult concluderen dat dit stadje een langer verblijf meer dan waard is. Sloten is nu in trek bij watersporters, dag-toeristen en mensen die een aangename woonomgeving zoeken, want het voorname, rijke verleden is nog steeds voelbaar en zichtbaar. Slenter door de verstilde straatjes, bewonder de prachtige zeventiende-eeuwse koopmanshuizen, rust even uit op een terrasje en geniet vanaf de bolwerken van het schitterende uitzicht over de omgeving.

Het prachtige vestingstadje met zijn historische gebouwen vormt een uniek decor voor verschillende evenementen. Ook zijn er in de stad een aantal leuke winkeltjes, restaurants en pensions. In het voormalige stadhuis uit 1759 is een oudheidkamer gevestigd waar de geschiedenis van Sloten prachtig verbeeld wordt en waar U de mooiste collectie toverlantaarns van Nederland kunt vinden. Van april tot november is daar audio-apparatuur te huur voor luistertochten in de stad én langs het fietsnetwerk van Gaasterland van Sloten tot het informatiecentrum Mar en Klif bij Oudemirdum. Zodra de mp3-speler wordt gericht op één van de honderden paaltjes langs de routes, activeert het systeem het bijbehorende verhaal, gedicht, lied of hoorspel.

Of je nu zeilt, surft, fietst of wandelt: in Sloten kom je het gehele jaar ogen en oren tekort.  En wie weet, misschien komt de stadsomroeper wel voorbij….
    

 
Kortom:           Wolkom yn it smûke Sleat.

I-DOC.INTRO en I-DOC.ARCHIEF

Meer info over Sloten? Zie op: www.elfstedenhotels.nl

 

OANT SJEN YN FRYSLÂN

 

 
 
 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2009/07/i-doc-sloten-sleat/