web analytics

I-DOC.IJLST

IJLST ( DRYLTS )

 

IJlst is ontstaan aan de Middelzee langs de oevers van de Ee en wordt aan beide zijden omsloten door de Dijgrachten.

Wie door het langgerekte centrum van IJlst wandelt, wordt meteen verliefd op de twee kleine grachten. Met de lange rij bloeiende lindebomen is het een prachtig tefereel. Let vooral op de „bleken‟ of „overtuinen‟. Dit zijn aan het water grenzende tuinen die slechts door een weg worden gescheiden van de nabijgelegen huizen. Vroeger werden deze tuinen gebruikt om de was te bleken.

In het stadje vloeit de rivier de Geeuw samen met de rivier de Ee. De Geeuw maakt deel uit van de verbinding Sneekermeer – Sneek – IJlst – Heeg – Heegermeer en dit is, speciaal in de zomer, een druk bevaren waterroute.
 
IJlst heeft stadsrechten sinds 1268. Zeevaart, handel en goederenoverslag leidden tot groei en bloei. Er ontstond de nodige nijverheid, waaronder een achttal scheeps-werven. Meerdere houtzaagmolens leverden het benodigde hout. Eén daarvan was “De Rat”. Deze indrukwekkende, meer dan 300 jaar oude en prachtig gelegen molen, is nog steeds in bedrijf en is een bezoekje meer dan waard.
 
Dat laatste geldt ook voor het Doe- en Kijkcentrum Nooitgedagt, waar u van alles te weten komt over de Koninklijke Nooitgedagt en Zonen N.V., de beroemde producent van gereedschap, schaatsen en houten speelgoed. Het centrum bevindt zich in het Nooitgedagt fabrieksgebouw uit 1898.
 
De stad Ijlst, met ruim drieduizend inwoners, is de kleinste én de meest idyllische van de Friese Elf steden. Kenmerkend voor IJlst zijn die zogenaamde ‘overtuinen’, aan de grachtzijde, bijvoorbeeld die aan weerskanten van de Ee. De combinatie van lindes en de gevarieerde historische bebouwing langs de Eegracht en de Galamagracht zorgt voor een schilderachtig geheel. Ook verderop, langs het doorgaande vaarwater de Draai, liggen overtuinen.
 
 
IJlst is bekend als overnachtingplaats voor watersporters, maar in dit stadje zijn geen hotels. Zeil- en motorboten meren graag af aan de kade en in de nieuwe passantenhaven van dit pittoreske stadje. In IJlst kunt u goed terecht voor uw dagelijkse boodschappen. De horeca biedt u vele mogelijkheden met gezellige terrasjes en uitstekende restaurants. U kunt in het stadje gewoon lekker ronddwalen of een wandeling maken onder leiding van een gids.  De VVV-stadswandeling neemt u niet alleen mee langs de vele historische panden, maar doet ook de plaatselijke klokkenmakerHans Visser aan. Hij restaureert antieke klokken en ontwerpt nieuwe klokken.

Na een ontspannen vaartochtje met de molenpraam en een bezoek aan de houtzaagmolen ‘De Rat’ uit 1638, gelegen aan de Geeuw,  wordt de wandeling afgesloten met een kopje koffie in de sfeervolle Stadsherberg ‘Het Wapen van IJlst’.
 
Zuidwest Friesland is bekend om het prachtige watersportgebied rondom. Op- en aan de meren en vaarten bruist het van de activiteiten. Er is voor elk wat wils en er is altijd wat te doen.  De prachtige, rustige omgeving leent zich uitstekend voor fietstochten. En wilt u het water op? U kunt in IJlst ook zélf een boot huren.
 

I-DOC.INTRO en I-DOC.ARCHIEF

Meer info over IJlst ? Zie op: www.elfstedenhotels.nl

 

OANT SJEN YN DRYLTS
 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2009/07/i-doc-ijlst/