web analytics

I-DOC.BOLSWARD

Renaissance in Noord-Nederland.

Bolsward, ooit één van de twee Friese Hanzesteden is een Friese elfstedenstad.  Bolsward organiseert sinds oudsher op iedere tweede pinksterdag ook de Elfstedentocht per fiets. Het prachtige stadje is dan zowel start-, doorkomst- als finish-plaats.

In de middeleeuwen had Bolsward een directe verbinding met de Middelzee én de Zuider-zee (nu IJsselmeer). De rijke geschiedenis heeft haar sporen nagelaten. De bloei die Bolsward dankzij het Hanzeverbond doormaakte, is nog te zien in het rijk versierde, in Renaissance-stijl gebouwde stadhuis uit 1615, bestempeld als een van de mooiste in Nederland.  De ontwerper ervan is Japick Gijsberts, de vader van de bekende dichter Gijsbert Japicks. Het is een indrukwekkend gebouw met carillon, een rijk versierde gevel, monumentale raadzaal en rococo-bordes.

 

 

Van ver te zien is de monumentale Martinikerk, een schitterend historische gebouw met een boeiende geschiedenis en een geweldige sfeer. De kerk herbergt een beroemd Hinsz-orgel uit 1781. Het oudste bouwwerk in bolsward is de ruïne van de in 1980 afgebrande Broerekerk uit de dertiende eeuw. Dankzij een glazen overkapping kan de ruïne nu gebruikt worden als licht, ruimtelijk en sfeervol podium voor bijeenkomsten, tentoonstellingen, concerten, etc.

De stad kent enkele interessante musea.

Met het noemen van enkele specifieke gebouwen wordt de rest van de stad beslist tekortgedaan. Het is het ‘totaalplaatje’ dat Bolsward zo bijzonder maakt. Een grillig patroon van straten en grachten met vele bruggen strekt zich rondom het prachtige stadhuis uit. Proef de historische sfeer, wandel langs de grachtjes; door de pittoreske straatjes, waar u veel verschillende en bijzondere winkels tegenkomt, en rust even uit op een terrasje.

Sinds 1988 is het mogelijk de lokale destilleerderij van Plantinga/Sonnema  te bezichtigen. Er is een Beerenburg-museum ingericht, met allerlei attributen die vroeger werden gebruikt tijdens het distillatieproces. Het adres bij uitstek om kennis te maken met de echte Friese Beerenburg. Want u heeft vast altijd al willen weten hoe Beerenburg wordt gemaakt. Alleen in de zomermaanden geeft de fabriek van Sonnema interessante rondleidingen. Na afloop mag zo‟n lekkere borrel gedronken worden. Beerenburg te sterk? U kunt een rondleiding krijgen in de Friese bierbrouwerij US HEIT. Daar wordt ook een bijzondere single malt whisky gestookt, genaamd Frysk Hynder. Ambachtelijk gedistilleerd met alle eigenschappen van het ras-echte Friese paard: krachtig, eigenzinnig en in een uiterlijk fraaie vorm gegoten.

 

Tip:Bolsward heeft jaarlijks twee traditionele feesten. Heamiel en Bolletongersdei. Heamiel, letterlijk vertaald als hooimaaltijd, is gebaseerd op een agrarische traditie die de hooitijd in de lente afsluit. De Bolswarders vieren dan vier dagen lang groot feest.

Vergeet niet het Gysbert Japicxhûs te bezoeken. Bewonder hier het werk van misschien wel de grootste dichter van Fryslân. In het geboortehuis van de bekende Friese schrijver en dichter Gysbert Japicx vindt u een tekst-winkel voor tekst en uitleg van de Friese taal. 

Het knusse centrum van Bolsward is een ideaal rustpunt in de fiets- of wandelroutes rondom het stadje. Wilt u ook fietsen, maar wat minder ver? De omgeving van Bolsward leent zich er uitstekend voor. Bolsward is een prima uitvalsbasis voor het ontdekken van het meest karakteristieke deel van Fryslân. De Friese Meren liggen vlakbij, maar ook het IJsselmeer. Ook een dagje Vlieland of Terschelling is vanuit Bolsward goed te doen. De boot vertrekt uit Harlingen.

 Meer info over Bolsward ? Zie op: www.elfstedenhotels.nl

OANT SJEN YN BOALSERT

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2009/07/i-doc-bolsward/