web analytics

ZEE-MONSTER-LIJK

Op het Friese eiland is deze dinsdag een reuzenvis aangepoeld. De chauffeur van de Vliehors-expres kreeg dit monster voor de wielen. In een ochtendrit op weg met een schoolklas uit Wolvega stopte hij plotseling de bus bij de branding met de onsterfelijke woorden: "Nou is de kop er af".
 
Het blijkt te gaan om een HARINGKONING, met zijn 3 ½ meter nog een klein exemplaar van deze nooit in Nederland gevangen diepzeevis. De soort is de grootste beenvis ter wereld.  In Azië zijn wel haringkoningen gevangen van wel zeventien meter lengte. De legende om de haringkoningen beloven de vanger een rijke visvangst gedurende het leven.
 
Ook op Tessel strandde bij paal 28 net zo’n vis op dezelfde dag . Het is onbekend hoe die beesten hier zijn gekomen en waardoor ze zijn omgekomen. Gerbrand Gaaf van Ecomaris op Texel: "Het is echt heel bijzonder. Mogelijk gaat het om een paartje, dat verdwaald is zeker, met de warme golfstroom meegevoerd naar het hoge noorden".

Bij zo’n uitspraak gaat mijn fantasie werken. Ik kan er niets aan doen, maar ik vind dit zo zielig. Stiekem waren die twee lekker aan de zwier gegaan, op avontuur zonder door andere riemvissen gestoord te worden. Door hun neefjes de palingen was hun het bestaan van HET LICHT ingefluisterd. Door hun Here Lou, de palingkoning was het Palingparadijs voorzegd. Daar bij de Noorderzee, door het Wad naar de heerlijk brakke Zuiderzee, waar alle palingen ooit waren gewiegd. De haringkoningen lieten zich gevoegelijk meevoeren met de warme stroom naar een steeds geringere diepte en druk. Naar het licht met een steeds lichtziniger gevoel in het koppie.

En dan raken ze elkander kwijt in de troebele, woelige wateren tussen het Wad en de Noorderzee. Zij krijgt een klap van de branding, wordt langs een stenen tunnel meegesleurd, doorbreekt de lichtbarriëre, landt aan op Texel en overlijdt. Hij zoekt en roept haar, kan haar zelfs bij het volgende eiland Vlieland niet vinden, wordt helemaal gek van verdriet, verliest zijn hoofd, wordt reddeloos meegesleurd en spoelt aan op het strand van Vlieland. Zonder kop.     Henk.

Artikel over VLIELAND
Alle artikelen uit ONLINERS. ARCHIEF

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2009/05/zee-monster-lijk/