web analytics

Naar de eendjes.


Af en toe passen mijn toeverlaat en ik op een kleinkind. Als het toevallig eens een keertje niet regent, gaan we met de peuter en een lading oud brood “naar de eendjes toe”. In het buurtpark zijn die altijd wel te vinden. Plus een stel ganzen en een vlucht meeuwen. Met in het vijvertje een verdwaald zwanen- of meerkoetenpaar.Het is opmerkingswaardig hoe veel het gedrag van die beestjes overeenkomt met  mensengedrag. Of eerder omgekeerd: hoe mensen zich overeenkomstig beestachtig gedragen.

Zo zie je, dat de grootste vogels, de ganzen, zich blazend voordringen en als eersten de grootste brokken brood wegsnaaien. Dat doet me denken aan het graai- en snaaigedrag van de hedendaagse bobo’s bij banken, woningbedrijven, verzekeringsmaatschappijen.
 
Dan de stoere en snelle woerden….kwak, kwak, hap, hap, hap…..nooit genoeg. Die vogels doen me denken aan speculerende beursboys. De eend-vrouwtjes komen er altijd bekaaid af, ze zijn ondergeschikt aan de mannetjes-eenden. Gister zag ik zelfs vier woerden één enkel wijfje onderdrukken: over groeps-sex gesproken.
 
De eenden-jonkies staan op een nóg lager plan. Wat wij aan steunvoer “ins blaue hinein” gooien wordt nog meest door de com-merci-meeuwen weggepikt. Het gros van de geduldig in de vijver opbijvoer wachtende watervogels vist dan achter het net. Veel van de naar hen geworpen brokjes en beetjes verzinken naar de bodem van de vijver, waar het verdampt. Verdamd noch mal.
   
Als ik vogelwachter van staatsBosbeheer was, zou ik die maagzakkenvullers van ganzen een flinke douw geven, het woerdental gaan uitdunnen om de wijfjes van die heen en weer waggelende kwaakzalvers een kans te geven om hun jonkies een eerlijker toekomst te bezorgen.           Anna Liese.Het zal U duidelijk zijn, dat deze mini-column OVERDRACHTELIJK bedoeld is. Ook (Friese) spreekwoorden zijn als waarschuwingen bedoeld en hebben een dergelijke dubbele bodem.
Anders ligt het bij de sei-siswizen. Daarbij gaat het om de relativering, om een humorvolle oplossing voor een soms ernstig probleem.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2009/03/naar-de-eendjes/