web analytics

SNELSNERT (recept voor een stevige erwtensoep)

Ter gelegenheid van dit winterse weer wilde ik de liefhebbers een hoogsttweepersoonlijke snelrecept voor dit typisch laaglandse winterkostje niet onthouden. Deze soep hap je liever niet weg met een alcoholische drank als zopie ( koek&sopie ) maar beter met een stapeltje pankoeken 1) á la spek of appel.

Voor twee tot vier personen ( afhankelijk van trek en maaggrootte):Doe in een flinke pan een litertje kokend water en vul dan op met 125 gram split-erwten, een fijngesneden grote ui, twee in blokjes gesneden rauwe piepers en als je hebt een in schijfjes gesneden winterwortel plus wat selderijblad.
Als de hele handel weer kookt, mieter er dan nog een ( in blokjes gesneden) kwart van een selderij-knol 2), een in ringen gesneden prei plus 2 spek-lapjes ( zo mager mogelijk) bij en laat dit soepzootje op een zeer zacht pitje urenlang in z’n eigen sop gaarkoken. Maar het is precies als bij mensen: om té grote dikheid te voorkomen moet je af en toe flink roeren en misschien wat bijvullen met ( koud ) water.
 
Uiteraard kun je de spek-lappen weglaten of vervangen door bv. een brok lam.
Of doe er aan het eind van de kooktijd nog een in schijfjes gesneden sappige rookworst bij. Breng de snert op smaak met maggi, zout en peper.
 
Traditioneel nuttigen de Friezen het speklapje op een snee Fries roggebrood 3).           Lekker ite. Op naar nieuwste editie van ONLINERS-FRIESLAND 


1) Voor mij geen pannenkoeken of pannekoeken, want ik heb maar één pan voor de hele stapel koeken. Vandaar pankoeken: opgediend met poedersuiker of stroop (zelfs op een spek-pankoek).
2) Afblijven van dat paard. De rest van de selderijknol kun je invriezen voor later gebruik.
3) Roggenvlees smaakt er niet bij.

foto

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2009/01/snelsnert-recept-voor-een-stevige-erwtensoep/