web analytics

Recept : LARIEKOEK ( klets- of zotteklapkoek)

LARIEKOEK (recept)

Na in lange tijd niet een buitengewoon interessant recept gevonden te hebben, plaatste ik kort geleden dat voor BIERSOPIE en SNERT. Met succes, want het aantal bezoekers van verdubbelde daarna onmiddellijk en daarmee ook het aantal “page-views“. Gek eigenlijk, dat gebruik van Engelstalige termen door Nederlanders. Belgen gaan daar anders mee om. Vlamingen gebruiken de term “opgevraagde internetpagina”.

Ook staan er in “de dikke ” (van Dale) begrippen, waarvan bijna niemand de ware betekenis nog weet. Maar juist díe begrippen, zoals:  flibustier, zoetelaar, klibber, rabauwting, afgebruid en zo meer………zijn ideaal om te gebruiken in het Woordenboekspel.

Zo vond ik laatst, heel toevallig, het volgende – bijna in vergetelheid verzonken – recept voor klets- , zotteklap- ofwel lariekoek.

KLETSKOEK

Men kletse een zwikje vers gezeverde larie gedurende een stief kwartierke, verzwam dat met een halve pint Haagse humbug (of de goedkopere Haagse bluf) en poch dit op tot een vette dikdoenerij. Intussen verbloeme men een tas fijn opgesneden apekool met een kop zotteklap.

Dit quatsch-mengsel wordt een stief kwartierke gewauweld in een voorgebakken lucht-oven. Een flinke zwets lariekoek dien je zo heet-van-de-naald mogelijk op te dienen met een portie fors opgeklopte nevellandse snoeverij en te bestrooien met een greintje jargon-kolder. Drink er gezellig een glaasje geleuter bij.

                                                         HEER-LIJK toch?

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2009/01/recept-lariekoek-klets-of-zotteklapkoek/