web analytics

KOEK en ZOPIE (recept bier-soopje)

Als er in Friesland geschaatst kan worden, is er in de kraampjes op het ijs vaak Koek en Zopie te koop. Dat woord zopie of sopie komt van het oud-Hollandse soopje, wat betekent: een slokje, een borreltje.

Vroeger werd op het ijs nogal wat sterke drank geschonken, mede omdat de wetgeving over het schenken van alcoholische dranken ging over drankverkoop op land en op zee, maar niet over de handel op bevroren sloten, vaarten, meren of plassen. Om na een slokje op het ijs toch een beetje stevig te staan at men een stuk koek erbij.

Een brokje tekst uit vervlogen tijden:

Komt sit wat by mijn neer, ick breng dy eens een soopje.
De brandewijn is warm, die gloeyt in onse borst,
Die reynighd onse maegh, die hoed ons voor de dorst.

Het maakte de schaatsers niets uit, welk drankje aangeboden werd. Als het maar warm, kruidig en/of sterk genoeg was: bier met rum, wijn, brandewijn, jenever……

Tegenwoordig worden in een koek & zopie-kraam voornamelijk warme chocolademelk, koek en snoep verkocht.

Maar nu hier een recept voor een bier-soopje (zo heet mogelijk te drinken):

Breng een litertje (donker) bier aan de kook met één pijpje kaneel, twee kruidnagels en twee schijfjes citroen. Laat dit mengsel 20 minuten op een heel laag pitje trekken. Uiteraard vis je de kruiden er nu uit. Roer 125 gram bruine basterdsuiker met 2 eieren los en bind daarmee het bier. Schenk er op het laatst nog 2 dl rum bij.

SNELSOPIE: Gemakkelijuker en sneller voor klein- en grootverbruik is: laat in hete rum een flinke poos de kruidnagel, kaneel, twee schijfjes citroen met wat bruine suiker trekken. Zeven en afgekoeld wegzetten.

Bij een bestelling in een café of thuis: Verwarm de nodige hoeveelheid bier tot het koopunt. Schenk er het rum-preparaat bij en (op een zacht pitje) een maatje advocaat. Meteen inschenken en het glas versieren met een schijf citroen ( en misschienm een takje mint).

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2009/01/koek-en-zopie-recept-bier-soopje/