web analytics

I-DOC. ALDE MAAIE-FRIESLAND

De Âlde Maaie ( de oude mei )

foto

 

 

 

 

In Noord-Europa heette vroeger de zaterdag, welke het dichtst bij de 12e mei lag, de Âlde Maaie. Dat was het tijdstip voor de start van een nieuw agrarisch seizoen, het moment waarop de jaarcontracten van de arbeiders vervielen en werden aangegaan. Het was ook de dag waarop veel huwelijken en pachtcontracten werden gesloten.

Eigenlijk was die Âlde Maaie beter geschikt als overgang van oud naar nieuw dan de huidige jaarwisseling op 31 december. Want de omstandigheden voor en na 1 januari zijn hier niet wezenlijk verschillend: het is regenachtig, koud, guur, donker. Omstreeks 1 mei daarentegen bloeit alles weer op, de vogeltjes zingen en broeden: het is de tijd van verandering en nieuw leven. Goede voornemens, genomen op de Âlde Maaie, zouden “de tijd mee hebben”, terwijl deze nu vaak op niets uitdraaien.

De Âlde Maaie was traditioneel dus de tijd van huwlijken, ook bruiloftsfeesten en verhuizingen. Jammer, dat deze dag in onbruik raakte, vond een club uit het Friese Garyp. Deze historisch beladen dag zou  prima mogelijkheden kunnen bieden om er opnieuw een Friese feestdag van te maken.

De onlangs opgerichte stichting Âlde Maaie begint daarom dit jaar (op zaterdag 16 mei) met een festival in de Trynwâlden *). Het feest vindt plaats in alle dorpen van de streek, waarbij op elke locatie iets anders te beleven is. ” Wij willen cultuur, historie, religie, sport én detailhandel met elkaar verbinden”, stelt de stichting.

Het provinciaal bestuur van Fryslân ondersteunt met ruim 165.000 euro de stichting als podium voor kleine en middelgrote toeristische evenementen later in het seizoen, ter versterking van de cultuurhistorie en het eigene van de streek. Vanaf 2011 zou de Âlde Maaie als Friese Nationale dag moeten worden gevierd. In alle Friese dorpen en steden als begin van het nieuwe culturele en toeristische seizoen.

*) Uit de Friese Wikipedia (WIKIPEDY): Trynwâlden

 

.Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2009/01/i-doc-alde-maaie-friesland/