web analytics

Eindejaarsgedachte

Gisteren zijn mijn alles en ik wezen zoeken naar wat onze woonplaats Drachten niet heeft. Namelijk gezelligheid. Om te beginnen heeft deze tweede stad van Friesland geen station. Als enig uitgegroeid dorp met meer dan 50.000 inwoners. We kwamen op het idee om een dagje onbeperkt te sporen met zo’n  kaartje van B.Lokker en moesten daarvoor eerst naar Heerenveen om op te stappen.


 Misschien spoorden we toen al niet, want we belandden in Deventer, midden in het gedruis van het 18e Charles-Dickens-festival. Gedruis is zacht uitgedrukt. Over de 5 minuten loop-afstand van het Deventer station naar de historische binnenstad deden wij maar liefst anderhalf uur. Schuifelend in de wachtrij, op deze zaterdag samen met zo'n 75.000 andere liefhebbers. Stapvoets, in rotten van vijftien oprukkend naar de pret. Wat op zich niet zó prettig was.


foto

Op weg naar het gezamenlijke doel werd het publiek vermaakt door maar liefst 900 amateur-acteurs, verkleed als personages uit de boeken van de beroemde Engelse schrijver Dickens. Gelukkig ontbraken er niet de toiletten en vele stalletjes met hapjes en drankjes zoals punch, hot-wine, chutney, fudge, apple-pie, Scrooge cake, warme wafels met kersen en slagroom.

Meer over het festijn: klik HIER  >  Dickens festijn 2008 in Deventer

 

Eigenlijk wilde ik het met U eigenlijk over een ander aspect hebben. Over de sfeer. Want ondanks de kou en de vochtigheid was er gister geen wanklank te beluisteren. In die mensenmassa geen geklaag en gemopper. Alleen geduld in de verwachting van iets anders. Kennelijk is een gezamenlijk doel, eenzelfde behoefte of verwachting,  voldoende voor tolerantie. En dát past precies bij wat mensen eindejaars denken en voelen, ook aan het eind van dit jaar 2008.

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2008/12/eindejaarsgedachte/