web analytics

Het WOORDENBOEKSPEL

WOORDENBOEKSPEL

Onze kleinzoon is twee meter vijf hoogbegaafd. Hij heeft interesse opgevat voor de talen.Sindsdien moeten- bij familiebijeenkomsten als op 5 december- ook de anderen zich er in gaan verdiepen. In een woordenboek dan, als spel “ter leringhe ende vermaeck”.

 UITLEG van het spel.

-Elke deelnemer zoekt in een woordenboek een “moeilijk woord” op, waarvan -bij navraag- niemand de betekenis al kent. Dat woord wordt, samen met de ware betekenis ervan, opgeschreven. Ieder voor zich.

-Vervolgens noemt één van de deelnemers zijn/haar woord en de anderen moeten nu de betekenis ervan raden. Op een briefje voorzien van de naam wordt de verzonnen betekenis geschreven en ingeleverd bij de initiatiefnemer.

-De initiatiefnemer leest van de ingeleverde naambriefjes alle bedachte betekenissen voor zonder te haperen of te lachen. Daarna noemt elke deelnemer de betekenis die de juiste zou kunnen zijn.

-Een ieder scoort een punt bij ofwel het raden van de juiste betekenis ofwel als iemand de (door die persoon verzonnen) verklaring raadt. Als de betekenis van het woord van de initiatiefnemer door geen enkele deelnemer geraden wordt krijgt die indiener ervan twee punten. Eén van de deelnemers houdt de scorelijst bij.

Voorbeeld: het woord IEVERANST wordt genoemd. Op de ingeleverde naambriefjes staan mogelijke verklaringen als: willekeurige, de ijverige, kunstvoorwerp gemaakt volgens de antroposofische leer,  overmatige inname van aminoglycosiden, angst voor alles. De werkelijke betekenis (ERGENS) is niet geraden, de initiatiefnemer scoort twee punten.
De verklaring WILLEKEURIGE is door twee deelnemers genoemd. De bedenker van die betekenis krijgt ook twee punten.

Het spel is werkelijk verslavend. Want wie zou niet willen weten wat de ware aard is van volgende vergeten woorden als……. ganneferij, haper, provem, toddik, fidelletje, kedoeng, gamasche, schit, droschke, hongi, raan, jurigged, potduiker, of toddik ?

Misschien ook leerzaam voor aanhangers van WORDFEUD.

Tip: wilt U een andere uitleg over het spel? Tik dan in een zoekvakje WOORDENBOEKSPEL.

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2008/11/het-woordenboekspel/