web analytics

Le BLEU de WOLVEGA

                                                                                                                                            
foto

– Sinds ons gezin vele vakanties doorbracht in La Douce France ben ik de wat scherpe Franse kazen gaan waarderen. Dat inclusief de scherpe blauwe schimmelkazen zoals de Roquefort. Pas decennia later kwam in Friesland een biologische blauw-aderkaas op de markt. Nu ben ik beslist niet chauvinistisch zoals de meeste Fransozen wel zijn, maar eerlijk…geloof me maar…deze kaassoort, de Blue de Wolvega, heeft een superbe smaak: pittig en tóch zacht. Vol aroma’s en met een buitengewoon lange na-smaak.
-De bereiding van de Bleu de Wolvega is als volgt: de melk wordt geënt met een cultuur van zeer specifieke blauwschimmels. De wrongel wordt in standaard goudse kaaskuipjes gedaan waarna het vocht er uit word geperst. Zodra de kaas uit de kuipen komt worden er met naalden gaten dwars door de kaas geprikt. De kazen worden te rijpen gelegd in speciaal daarvoor ingerichte cellen. In de naald-sleuven groeit de blauwe schimmel als strengen door de kaas. Met vakmanschap wordt zo een blauwaderig kaasje verkregen dat onderscheidend en mild van smaak is. Over smaken valt niet te twisten.

Maar ik zeg wel eens: “Iedereen heeft recht op mijn mening”. Daarom is mijn stelling: de BLEU de WOLVEGA de FRIESLAND is de beste, lekkerste, tongstrelendste blauwaderkaas van de hele wereld.  HONI SOIT QUI MAL Y PENSE

* Jaarlijks worden er ongeveer vijfduizend van gemaakt. Blue de Wolvega is vooral in Friesland te koop bij de betere kaas-speciaalzaken. Maar bijvoorbeeld ook in Amsterdam (bij KEF-Marnixstraat). En: deze kaassoort wordt bij diverse toprestaurants verwerkt in gerechten.

Om dicht bij ons Friese huis te blijven: je kunt een voorproefje van de BLEU DE WOLVEGA nemen in restaurant LYF’S , Hoofdstraat 73 in Beetsterzwaag-Friesland.

En wil je een flinke brok meenemen naar de homestee, dan kun je terecht in Beetsterzwaag bij de kaaswinkel TSIIS, hoofdstraat 79 met zomer-opening: dinsdag t/m donderdag (9.30 – 18.00 uur), vrijdag (9.30 – 21.00 uur) en zaterdag (9.00 – 17.00 uur), of bij La Provence, kaas & wijn, Zuidkade 28 te Drachten.

En je koopt ‘m gewoon op de donderdag- en zaterdagmarkt in Drachten bij de (Nederlandse kaas-) kraam van Mario & Kevin Rosier uit Wolvega. Of in Groningen op de Vismarkt (dinsdag) of in Dokkum op de woensdag. een voordeliger variant is de Noordlander (Wolvegaster bleu). Deze blauw aderkaas is afkomstig uit dezelfde zuivelfabriek in het Friese Wolvega. De kaas heeft door de blauwe schimmel een karakteristieke smaak, die door de liefhebber zeker gewaardeerd wordt!

Le Bleu wordt ook gebracht door:

Hanos (heel Nederland)

Tsiishûs Wytske – Joure

Gastrovino Otten – Wolvega

Groothandel Jansma – Haule

Kaaswinkel Boersma-Heerenveen

Vermaning Horecaservice – Heerenveen

G.Krikke en Zn – Grou

Le bon goût, Peperstraat 4 te Sneek

Zuivelhoeve-Leeuwarden,  Kleine Kerkstraat 23.

Zuivelhoeve-Drachten, Noorderbuurt 12a.

Kaashandel (markten) De Vriend-Franeker.

Sa ist en net oars….want as ’t oars wie, dan wie ’t net sa.

Terug naar de > VOORPAGINA van deze website

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2008/10/le-blue-de-wolvega/