web analytics

Fries dorp BIRDAARD kan CO2-neutraal worden.

  
                                                                                    
                                 

1-10-2008. Het Friese dorp Birdaard in de gemeente Ferwerdadeel kan CO2-neutraal worden. Dat zou volgen uit een onderzoek van studenten van de Noordelijke Hoogeschool Leeuwarden (NHL). Het zou inhouden dat in de toekomst het dorp geen gebruik meer hoeft te maken van fossiele energie.

Birdaard zou later kunnen worden losgekoppeld van het landelijke energienet en overgaan op energie, opgewekt door windmolens en zonnepanelen. Daarnaast zou een mestvergisting-installatie het gas kunnen leveren waarmee de inwoners hun verwarmingsketels en fornuizen kunnen stoken.

Om het allemaal in goede banen te leiden, moet er volgens de studenten een dorps-energiebedrijf opgericht worden waar de Birdaarders aandelen in kunnen nemen. Na verloop van tijd zouden ze dan ook nog geld overhouden aan die productie van energie.


Jofel dat je deze week weer even langskwam.
Wat prachtich datst hjir eefkes omstrúnst.
Blijf kijken man, er komt nog veel meer an.
Bedankt en..OANT SJEN.

Op naar nieuwste editie

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2008/10/fries-dorp-birdaard-kan-co2-neutraal-worden/