web analytics

HAIKU schrijven als THERAPIE ? deel 2.

   

 VAN GEDACHTEN NAAR GEDICHTEN

 

Gedachten horen bij het verleden. Gedachten zijn meestal belemmeringen als je je innerlijke rust wilt her-stellen. Een glasheldere kijk op het heden wordt gehinderd door die verleden gedachten.

Een methode om te komen tot rust, dichter bij je ware zelf, is het schrijven van korte gedichten, speciaal van haiku. Want haiku ontstaat door rustige aandacht te schenken aan de natuurlijke werkelijkheid buiten je zelf. Haiku-verzen zijn de vruchten van het met andere ogen kijken naar de natuur, waarbij het er om gaat de impressies weer te geven, in zo weinig mogelijk kernachtige woorden vast te leggen.

 Haiku volgt de seizoenen en is geïnspireerd op het moment. Dus zonder de censuur van het verstand. Bij het maken van haiku gaat het niet om het leveren van een  sublieme, artistieke prestatie. Een door jou geschreven gedicht is in de eerste plaats VAN en VOOR JEZELF.

De vorm van het korte  gedicht is onbelangrijk in een therapie. Een haiku-vers,  driedelig opgezet, is als het ware een enkele zin en die delen rijmen dus niet. En als je af wilt wijken van de indeling van 5, 7 en 5 lettergrepen: ook best. Maar noem het gedicht dan bijvoorbeeld en haiku-like of haiku-forisme.

 

Probeer het eens op jouw manier. Je hebt het in je, misschien zonder het te weten:  te zien en om te laten zien wat er is om gezien te worden. 

DE KLEINSTE VOGELS ZINGEN HET MOOISTE LIED

 

Uit: LENTEKRIEBELINGEN, ZOMERZON, HERFSTHAIKU, WINTERLICHT:

Alde parrebeam(5) op it deade hout samar(7) tûzenen blomkes(5)

Een spinnenweb wiegt(5) diamanten dauwdruppels(7) in de ochtendzon(5)

Zonnige akkers(5) In donkergroen geborgen(7) het stille dorpje(5)

Bliksem,donderlucht.(5) Hagel striemt mijn ramen,(7) het haardvuur knappert(5)

Zie, de hond krult zich(5) bij het flakkerend haardvuur,(7) droogt de klamme vacht(5)

 

Nu is de zet aan jou om tot je ware ZELF te komen om daar de bron van je creativiteit te ontdekken. Voor de duidelijkheid: het gaat NIET om het middel, maar om het doel. In dit geval is het schrijven van een kort gedicht het middel.

De term haiku-therapie is mogelijk te hoog gegrepen, het doel is om tot rust te komen, om de werkelijkheid ANDERS te leren én te laten zien. Elke dag één of meer korte gedichten schrijven kan daarbij heel goed helpen.

 

A HAIKU EACH DAY KEEPS THE SHRINK AWAY

 

Een bijkomend voordeel is, dat – in jouw ogen geslaagde – haiku te DELEN is met een ander.

Maak eens in Word of Paint je haiku op als foto en sla deze op in bv. JPG-formaat. Elke foto, ook een haiku opgesteld als haiku-liner, is met een mailtje als i-Poem mee te sturen.

 

 

 

Meer info over haiku tref je in een linkkolom hier rechts.

 
 
 
 
 
 
 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2008/07/haiku-schrijven-als-therapie-deel-2/