web analytics

Tussen de oren ?

Juni 2008 en (alweer ?) Januari 2010:

TUSSEN DE OREN…….In het ACM (Maastricht) hebben onderzoekers uitgevogeld dat de hedendaagse epidemie OBESITAS niet gevoed wordt door weinig beweging (zie de column ONLINERS weekblog 07-06-06: Zware jongens…en meisjes ) maar door te veel en te vet vreten. Het is eerder een GEDRAGSPROBLEEM dan een ziekte volgens de onderzoekers (m/v).
Jaarlijks sterven tien miljoen mensen van de honger. Hen redden kost iets meer dan een maand bezetting van Irak. De tien procent rijkere aardbewoners bezitten 124 maal zoveel als de tien procent armsten. 850 miljoen mensen hebben chronisch voedseltekort.

Teveel eten en weinig bewegen is er de oorzaak van, dat het overtollige voedsel als VET wordt opgeslagen. Al dat overgewicht moet worden meegesleept 1) Een vracht vet meezeulen kost energie. Daardoor moet er nóg meer door het mondje. In de Verenigde Staten gaat al een derde deel van al het voedsel naar deze veelvraten. Daarbij komen nog de immense medische kosten en inproductiviteit van deze groep. Ook een groot deel van de kinderen ( jongens én meisjes) kampen met gewichtigheid. Zelfs de peuters. En niet alleen in de V.S. Ook in Nederland is overmatigheid een probleem geworden. Ergo: met het geld nodig voor wat één enkel dikkertje zichzelf aandoet, kan in een ontwikkelingsland een grote hongerlijdende familie bijgevoed worden.

Deze en andere SCHOKKENDE FEITEN staan te lezen in het recente Human Development Report van de Verenigde Naties. Volgens de VN-chef bedreigt de voedselcrisis een miljard mensen.

O, ja….nog wat. Bij consumptie-beperking: wat dacht je dus van minder regenwoud-boomkap, minder soja geplant, minder bio-brandstof, minder koeien en varkens voor de hamburgers, minder broeikasgasuitstoot door minder transport, een schonere lucht en meer geld om de armen te helpen?
Deze maand is een buitenmuur van een woning in Puorto Rico weggebroken. Politiemensen, brandweerlieden en medisch personeel hebben een vrouw naar het ziekenhuis in Arecibo gebracht. De 39 jarige Elba Muniz woog 400 kilogram.

1) de wetenschappers hebben uitgerekend, dat de té zware Nederlandse mannen en vrouwen met elkaar meer dan 70 miljoen kilo vet meezeulen.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2008/06/navel-ina-scroll-mar-stadich-nei-underen-sa-spek-ta-kul-in-er/