web analytics

De baby-naamgenerator

Veel Friese voornamen zijn van Germaanse oorsprong en zijn samengesteld uit twee betekenisvolle woordstammen. Zo is de naam Her-man niets anders dan een (licht verbasterde) samenstelling van heer ‘heerschare, leger’ en man, en betekent Herman zoveel als ‘krijger, soldaat’.  Behalve de heel gewoon klinkende voornamen is er ook een groot aantal voornaam klinkende voornamen. Friezen mogen best trots zijn op deze voorvaderlijke erfenis uit de tijd dat de Friese invloed en het grondgebied zich uitstrekte van de Wezer tot het Zwin. Het zou dus geen schande zijn als ook ouders van nu zouden kiezen uit deze oud-Friese voornamen. Een ieder is vrij in de keuze van een voornaam. Ook de spelling ervan is naar keuze.


 
Baby-voornaam-generator:  een doe-het-nou-gauw-zelf item.
Hiermee kun je zelf bestaande voornamen herontdekken én een onbestaande, originele voornaam creëren voor je eigen of een andermens baby. Elke voornaam is samengesteld uit twee delen van GERMAANSE origine. Er zijn een kleine 10.000 combinatie-mogelijkheden.
 

De onderstaande Baby-Naamgenerator is een FOTO. Klik deze aan met de rechtermuis en kies in het dan verschijnende snelmenu de optie: “afbeelding afdrukken”. Het beste kopiëer je in zwart-wit op stevig fotopapier. Daarna snijd ( of knip ) je het blad in zes stroken.

De ZES stroken zijn te verdelen in VIER lijsten van voorste voornaam-stammen en TWEE stroken met achterste voornaam-stammen of -delen. Leg nu telkens één van de twee rechterstroken naast één van de vier linkerstroken en verschuif de lijsten langs elkaar. Er komen dan naast elkaar steeds andere combinaties van een linker- en een rechter naamdeel. Een bekende combinatie is bv die van Her- en – man

Ik noem nog een paar van die vele combinatie-mogelijkheden. Je moet er even geduld voor hebben om de zes strips ten opzichte van elkaar te verschuiven en een mooie combinatie te vinden. Zonder eerst te letten of de naamdelen van een jongetje of een meisje zijn, en ook zonder op de betekenissen te letten, kun je zo vinden:

Ansbert, Rodhar, Ewalaki, Sigibold, Fridbrich, Odbold, Hallaki, Romgard, Fridbrich, Leogonda, Folklef, Dubhild, Froudine, Iseraven, Folklef, Bodine, Geldar, Hoiodine, Froumoed, Goshild, Harwih, Giseldine, Hadeward…..

Soms lijkt zo’n combinatie vreemd. Maar neem de beide delen dan eens “in de mond”, kauw er op, slik een letterje door of spuw het uit….en kijk: van de stammen agi- en -hard (betekenis zwaard+ sterk, sterk met het zwaard) maak je  Agihard > Aggard > Eggert  of misschien > Agarda, Agardha?
of: van de stammen Werin- ( of Warin-) en -bold ( betekenis: verdediger + dapper) vormt u Werinbold > Wermolt, Werbold, Warbold, Warmolt of misschien > Werbolda?

Bij je uiteindelijke keuze van een originele, mooie, voorname voornaam voor de baby is het wél van belang om ook op de betekenis van de naam-stamdelen te letten.

Zie daarvoor de diverse edities in ONLINERS-FRIESLAND onder de naam
FOARNAME FRYSKE FOARNAMMEN of onder de volgende linken:

 
 
 of kijk eens in het boekwerkje Friese voornamen / Fryske foarnammen van Rienk de Haan.
22 maart 2009- 20.00 uur: deze editie van ONLINERS-FRIESLAND werd door steeds meer mensen opgezocht. De afgelopen 24 uur vonden 42 menzen deze baby-naamgenerator.
 
 08 april 2021: Vandaag is er een start gemaakt voor hetr verschijnen van 2 aparte Fryske Foarnamme- wizers: eentje voor meisjes- en eentje voor jongensnamen.
Ze zijn gericht op het gebruiken met een mobieltje en uiteraard ook voor het benutten van de oeroude Germaanse voornaam-stammen. Het adres van deze modernere versie is -> 
             
                     Een voornaam is voor het leven lang.

foto
 

 

Wald + her is Walter  betekent: heerser over het leger. En een door uzelf bijeen-geschoven combinatie zou kunnen zijn AGI+WOLD = Agwold.

 

Om af te drukken en te delen met anderen in de zoektocht naar de mooiste, betekenisvolle voornaam voor de nieuwe wereldburger van Friese afstamming.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2008/05/de-baby-naamgenerator/