web analytics

CO2-opslag en SCHONE ENERGIE: AARDWARMTE-WISSELING

foto

Beste lezer, U zult wel denken…..WAAR SLAAT DEZE TITEL OP?
Nou, al jaren worden we gebombardeerd met berichten over broeikasgassen. Er zijn nogal wat lieden die zich naar boven wroeten als “deskundige”. Vandaag staat er in de LC een berichtje dat vanwege het broeikas-effect de zeespiegel wel snel zal stijgen, dat er dus bv uit het IJsselmeer minder water uit de Duitse dreven op het wad geloosd kan worden. En dat het waterpeil in dat meer dan maar hoger moet, dat het aantal sluizen moet worden aangevuld met gemalen.

Ook staat er in de LC van vandaag een bericht dat er ideeën opborrelen om het onder het Friese eiland TERSCHELLING aanwezige heetwater te benutten voor verwarming.
Dát is nog eens een positieve insteek: Heel Terschelling van energie voorzien middels warmte-wisseling. Geen CO2-uitstoot. Geen CO2 afvang of CO2-opslag nodig. Dat is nog eens wat anders dan de pogingen van enige lieden om Noord-Nederland te degraderen tot het CO2-afvalveld van Noord-West €uropa. Of om CO-2 te pompen onder woonwijken.

Balkenende propageert een VOC-mentaliteit…CO2-mentaliteit zal hij bedoelen.  Het is natuurlijk heel gedurfd, dit experiment om CO2 onder de zoden te schoffelen. Er MOET geëxperimenteerd worden. Want als er nergens CO2 de grond ingaat, kun je ook niet constateren of er twee kilometer verder een restje aardgas of een lekje CO2 naar buiten komt. Dus: gewoon doordrammen, bouwen die schuit en de stoere jongens, ferme knapen zien wel waar het schip strandt. Geen gezeur met publieks-voorlichting en milieu-beweging. 

Prachtig toch, die V.O.C.mentaliteit. Vooruit: het zeegat uit. Met de CO2 vlag voorop, maar krakend van boeg tot en met balkenende. Losgeslagen van de anker-ketting, zwabberend en zwalkend van Noord-Nederland naar het Barendrechtse veem. Naarstig op zoek naar een opslagplaats voor het vermeende CO2-goud. Want, met  een blikkerend opgepoetste babbel zijn er vast alsnog wel investeerders te vinden voor de bouw van een ZEPP-schuit. € 348 miljoen voor deze expeditie van 20 jaar. Dat moet kunnen, want het CO2-roofgoud lonkt naar de emissie-loodsen. De boot wordt even beladen met een zwaar “deskundigen”-geschut, mooie beloften, SchoneSchijn, vóór-wens-elen, balen verbloeming,humbug en overgoten met een duurzaamheids-sausje .

Voor een tikkie TEGENGAS is het dus van belang om te weten waar de klepel van die CO2-scheepsbel hangt. Meer hierover is te vinden op het web-log OVERDRACHTELIJK.


Nog meer POSITIEF nieuws: VOORBEELDIG – Een in Drachten gehouden proef om het taal- en rekenonderwijs te verbeteren, is zo succesvol verlopen dat er landelijk navolging komt. Staatssecretaris Dijksma van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap stelt 5,4 miljoen euro subsidie beschikbaar voor basisscholen die op dezelfde manier willen werken.
 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2008/05/co2-opslag-en-schone-energie-aardwarmte-wisseling/