web analytics

Touché-column DIKKE VINMGERS.

DIKKE VINMGERS……………..Een kennis vroeg me eens waar de naam Touché vandaan komt. Wel: de laatste tijd zit ik nogal eens aan het toetsenbord. Vroeger op de type-machine was het niet zo, maar de laatste tijd komen soms spontaan gekke woorden op het scherm. Ik peinsde eerdst dat het aan de ogen lag en ging dus naar een opticien voor een oogmeting. Er mankeerde gelukkig bijna niets aan mijn ogen. Speelde dan het dagelijkse glaasje Altzheimer-Hochgewachs een rol of de namiddagse slasap-behoefte? Na een dagenlange alcohol-onthouding en een serie frishoopfdige testen in de ochtend bleek op op dat stuk niets loos.Een blindtype-cursus volgen was er nooit van gekomen. Tot aan vandaag dacht ik me aardig te kunnen redden met één opgeheven vingertje. Kwam de kwaal dan soms door slordigheid of een te grote typesnelheid? Of gewoon door onverschilligheid omdat een schrijffoutje op de computer ghemakkelijk te corrigeren valt zonder type-ex te gebruiken? Of is het geweoon ouderfdom, hersenvewrwrekling?

Welnee… het komt door de vinmgers: deze zijn de laatste tijd zo dik. Daardoor wordt soms samen met de goede lettertoets ook een naastgelewgen toets aan-geraakt ( Touché ). Vandsaar die vreemde woporden.

Dat heeft ook zo z’n voordelen,  want zo ontstaan spontaan nieuwe woorden voor dagelijks gebruik. Nu dus in de aanbieding nieuwe namen voor nieuwkomertjes: Jasn (Jan), Asnna (Anna) ,Wilklrem (Willem), Pioetr (Piet), Erudiolf (Rudolf) en Klasake (Klaske).

Zo zijn daar (wettig gedeponeerde) nieuwe namen voor groenten en fruit: © sappoel (appel), © opeere (peer), © sapuinazire (spinazie), © ewiytlof (witlof), © oprei (prei).
En: gratis futuristische straatnamen voor gemeentelijk gebruik in Drachten-durp: Streregh (steeg), Sdanm (dam), Satreasat (straat), Klasan (laan), Opsad (pad), Werider (weide), en Wregh (weg).                                                                                                                  

Touché

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2008/04/touche-column-dikke-vinmgers/