web analytics

OPZIENBAREND NIEUWS, DIT WILDE JE NIET WETEN

foto

 

DONDERDAG….BIJ-ZONDER-DAG 

Als we met zijn allen 1 dag  in de week  geen vlees eten levert dat dezelfde CO2-besparing op als 1 miljoen auto’s van de weg halen. De boeren en scheten van één koe is gelijk aan 70.000 km autorijden.

 Elke Nederlandse koe heeft jaarlijks net zoveel broeikasgas-uitstoot als een auto die 70.000 kilometers rijdt. Uit cijfers van de Verenigde Naties blijkt dat 18 procent van de broeikasgassen wordt uitgestoten door de veehouderij. Alle auto’s, trucks, treinen, boten en vliegtuigen samen, die vaak worden gezien als de belangrijkste veroorzakers van de opwarming van de aarde, zijn verantwoordelijk voor ‘slechts’ 13 procent van de broeikasgassen. Maar de veehouderij veroorzaakt massale uitstoot van DRIE belangrijke broeikasgassen: CO2, methaan en lachgas. 
 
Het feit dat regenwouden massaal worden gekapt voor de aanleg van sojavelden (soja is een belangrijk ingrediënt van krachtvoer voor vee) draagt fors bij aan het broeikaseffect.
De makers van Meat the Truth hebben in de film relevante wetenschappelijke rapporten op dit terrein bijeengebracht. Wetenschappers van de Vrije Universiteit in Amsterdam hebben de onderzoeksresultaten voor de film vertaald naar conclusies, begrijpelijk voor een groot publiek.

Mag ik even relativeren? Koeien vreten gras. Die plant vreet weer CO2. Grasland en veestapel kunnen in een perfecte CO2-balans zijn.

Meer over CO2 is te vinden op mijn CO2 web-log OVERDRACHTELIJK

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2008/04/opzienbarend-nieuws-dit-wilde-je-niet-weten/