web analytics

SWEACHSTER SKINKEBAKT

HOOFDGERECHT

Sweachster skinkebakt mei ansjovis-stip.
Beetsterzwaagster hamschotel met ansjovis-saus.

Dit oeroude gerecht uit hartje Fryslân zul je niet aantreffen op de watetemenu-kaart van de wereldberoemde patat-tent LAUSWOLT bij Beetsterzwaag. Voor ons is het gerecht zonder enige culinaire poespas te bereiden met eenvoudige ingrediënten.

Benodigd:
½ kg gekookte piepers, 350 gr gekookte en gehakte ham, 4 eetlepels gehakte bieslook, 4 eieren, 60 gr gesmolten boter, 1 theelepel gekneusd karwijzaad, wat peper en zout.
Werkwijze: Stamp de aardappelen fijn. Meng er de ham, bieslook, boter, geklutste eierdooiers, geklopte eiwitten en het karwijzaad door. Breng de massa op smaak met peper en zout. Laat alles in een ingevette springvorm gedurende 1 ½-2 uur gaar worden.

De saus: Maak intussen een sausje van 50 gr  gesmolten boter (niet bruin laten worden), 5 gr fijngehakte ansjovis ( uit een potje), 1 theelepel fijngehakte kappertjes, 1 theelepel fijngehakte peterselie en het sap van een halve citroen.

.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2008/01/sweachster-skinkebakt/