web analytics

GEDICHTENDAG, donderdag 31 januari 2008.


DONDERDAG GEDICHTENDAG
info gedichtendag 2008

Op 31 januari 2008 is het weer de NATIONALE gedichtendag. Tenminste voor Nederland en Vlaanderen. Want Friestalige gedichten komen NIET in aanmerking voor beoordeling. Merkwaardig: wél gedichten uit een NIET-Nederlands gebied en NIET gedichten uit een wél-Nederlands gebied in de TWEEDE TAAL van dit Koninkrijk.

Stond de Gedichtendag 2007 in het teken van STILTE en EENVOUD, dit jaar gaat het om de RELATIE van poëzie met DINGEN: gewone dingen waar een dichter iets mee heeft, worden erin beschreven.

DE ROMMELZOLDERS
DUIZEND DINGEN ACHTER DEURTJES
GRONDSTOFVERSPILLING

Soms is je creatie meteen raak. Maar vaker moet je er een nachtje over slapen, het “ding” laten rijpen en er dan wat aan gaan schaven. Soms vindt je een totaal andere invalshoek naar:

VERSTOFT OP ZOLDER,
HONDERD VERGETEN DINGEN,
HERINNERINGEN.

De Fransen hebben iets met liefde en lekker eten, zoals in:

Un croissant pur beurre,
Une bonne tarte au citron,
Quelle gourmandise!

 

 

 

Zelf heb ik niet zoveel met DINGEN als inspiratiebron. Ik zoek er altijd wat achter.
Het thema eenvoud en stilte van vorig jaar spreken me meer aan. En naar verwachting zullen ook Friese schrijvers/dichters dichter bij de Friese eenvoud en landschappelijke stilte staan dan die uit de roerige rest van Nederland.

Ik durf te beweren, dat er een grote overeenkomst is tussen het korte gedicht over de natuur (de oud-Japanse haiku) en de Friese gezegden ( de sei-siswizen). Beide taaluitingen bestaan namelijk uit drie delen, waarin het derde deel een verduidelijking of een relativering is van het eerste deel.
Bovendien zijn zowel de Japanners als de Friezen sterk betrokken op hun landelijke omgeving: de natuur, het seizoen, het weer. Juist de haiku gaat over een seizoen, een natuurimpressie: slechts 17 lettergrepen kort – krachtig. En net als in de haiku wil ook een Friese dichter zich meestal niet tentoonstellen. Het gaat om het gedicht, de beleving, de impressie en NIET om de dichter.

Het schrijven van gedichten en speciaal van de korte haiku dwingt je te concentreren op “dingen” buiten jezelf. Onlosmakelijk met het gedicht zijn RUST en STILTE. Je kunt het beschouwen als een THERAPIE om in de stilte van de natuur tot rust te komen. Ik noem dat KOPRUIMING, het leegmaken van je hoofd; het tot rust komen in deze drukke, lawaaierige tijden. Zoals bijvoorbeeld tot uitdrukking komt in de haiku van Johanna Kruit:

 

                       DIT STILLE SCHRIJVEN
IN HET DONKERBLAUWE UUR
GEDACHTEN VANGEN
 
 

 

Friezen zouden geen Friezen zijn als ze niet sans-racune de Fries-Nationale poëzie in het zonnetje zouden kunnen zetten. Dus werken alle Friese bibliotheken mee. Ook wordt in Fryslân een Poëzie-Elfstedentocht gehouden. In alle elf steden zijn, verspreid over de dag, poëzie optredens met dichters, mensen die een favoriet gedicht voordragen, liefhebbers die vertellen over wat hen boeit in poëzie en muziek.

Aan twaalf dichters uit Fryslân is gevraagd om in opdracht van Tresoar een ’trajectvers’ te schrijven. Zo’n trajectvers heeft op een of andere manier te maken met een traject van de Elfstedentocht. Het zal worden voorgedragen in de plaatsen van aankomst van het betreffende traject. Aan het eind van de dag worden alle gedichten gepubliceerd in het literair internettijdschrift http://www.farsk.nl/ .

Belangstelling voor gedichten is er: de door de bibliotheek Leeuwarden georganiseerde cursus poëzie-schrijven van 6 avonden is inmiddels volgeboekt.

 


 

de lêste leppel
fan dy lekkere fisksop
in porsleinen fisk

 

                   

 

 

 


Hoger en hoger
springt op mijn trampoline

 

 

 

 


Hiel eefkes wie hy
fan my,
strânbal yn ‘e wyn
.                                      

Auteur: Gerrit Bosman

 
 

 

 


Yn it lysternêst

 

 

 

 Mei blokken boartsje.
Bern bouwe folwoeks’nen nei.
Ek loftkastielen?
                         

 Ingezonden door Jelle Yntema 240108En in sei-sisje: It is ek mar in lytse stap foar de minsk heit, sei de jonge, en hy smite it blokjeskastiel om.  HV
Krigen fan myn leaf
fiif en tweinttich jannewaris
it earste krookje.
         

                   
Anna Liese  250108 

 

 

 

gewoane dingen
dy t wy daagliks meimeitsje
sitte binnenyn 
© Klaes  30-01-08
 
 

 

 


 
leit ien ferlitte aaike.
Wit ien ek wêrom?                             
Auteur onbekend

de voorjaarsregen                      

M.Morden
ingezonden door Mysha 210108.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2008/01/gedichtendag-donderdag-31-januari-2008/