web analytics

Weekblog 2007-48. SMULPOT. Column: Is Agent HJERST een ONTVOLKINGSMIDDEL?

 
Fryske Smulpot  
 
Dit jaar deed de slagerij  Biesma uit Ureterp voor het eerst mee met de Nationale Slagers Vakwedstrijden. Tot zijn volle verstandsverbijstering kon Biesma maar liefst vijf gouden en twee zilveren oor-kondes mee naar huis nemen. Zijn ambachtelijke producten: de Friese turfgerookte droge worst, bacon rollette, Noorse metworst, gekookte peperworst, het gebraden gehakt en Biesma’s home-made smulpot kregen de volle lof van de jury.  
 
Gister opende ik de deur van de slagerswinkel en mijn oog viel meteen op een klompje, gevuld met die onovertroffen lekkere turfworsten. En toen…..toen zag ik de serie boven de vitrine hangende oorkondes. Geweldig. Voor bij de borrel nam ik wat turfgerookte worstjes mee. Onze hond Murphy krijgt daarvan geen vezeltje. Waarschijnlijk wél de lucht ervan. 
 
 
Mijn Fries RATATOUILLE smulpotje

In het home-made smulpotje verwerkt Biesma zijn eigen geheime saus. Hij wilde er eerst niets over kwijt, maar in de Leeuwarder Courant verklapte hij wel iets van de bereiding ervan.
Het gaat om stukjes procureurlapjes (varkensvlees), lichtbruin aangebakken in olijfolie met met snippers knoflook 10 minuten nagegaard en daarna uit de pan gehaald. In dezelfde olie worden daarna grofgesneden groenten (een stoofgroente-pakket) met wat tijm, chilipoeder, zout en peper aangefruit, afgeblust met een flinke scheut heet water en daarna mét de stukjes vlees onder voortdurend omscheppen op een lage pit nog 20-25 minuten lang zacht-gestoofd. Lekker bij zilvervliesrijst.Mijn bloedworst-eigen hofleverancier, slager Biesma uit Opeinde bij Drachten, heeft het weer voor elkaar. In 2002 mocht hij zich al ‘hofleverancier’ noemen.

foto

 

 

 

 

 

 

 

Het allerleukst van Sinterklaas :

men bakt hem ook in speculaas

en vind je speculaas niet fijn
eet hem dan eens van marsepein
 
al hou ik zelf toch wel het meest
van Sinterklaas als suikerbeest.             Johanna Kruit


AGENT HJERST: een ONTVOLKINGSMIDDEL? 
Van Moddergat tot Sint Nicolaas-ga in Friesland is een geblindeerde auto gespot. Ooggetuige: ” Er werd een raampje opgedraaid en een oranje hand met groene vingertjes gooide iets naar buiten. Ik heb niet gekeken, wat er werd weggegooid en ik vergat het voorval. Maar later hoorde ik dat overal in Friesland aan de randen van de bossen peuken waren gevonden. En dat de hoofdstad-recherche heeft ontdekt dat het zendertjes zijn”.
 
“Ik vermoed, dat de geheime dienst hier rondspookt. Eerst zag ik die oranje hand en later maakte een vliegtuigje vanaf de Drachtster Airstrip nogal veel overtochtjes. Boven de Beetsterzwaagse bossen kwam er een bruine walm uit. Verder vind ik het heel vreemd dat kortgeleden alle loofbomen hun bladeren lieten vallen. Er is vast door een geheim agent een ontbladeringsmiddel uitgestrooid”. We belden de Bosbouw-Universiteit van Wageningen hierover. “Er was wat anders aan het handje: Dit jaar ontstond er een tijdje een merkwaardig blauw gat in de wolkenlaag. Daardoor scheen overdag een fel wit licht. En het werd heel warm, soms wel 25 graden Celcius. Veel mensen, die ernaar keken of die zelfs in dat schijnsel gingen liggen, zijn verbrand. Hun vel werd eerst rood en daarna bladderde het af.  Er wordt nu vermoed, dat er met de bomen ook zoiets aan de hand is. Het geheimzinnige poeder moeten we nog analyseren, maar in Fryslân wordt het spul al AGENT ORANGE of AGENT HJERST genoemd”.

Jofel dat je deze week weer even keek.
Wat prachtich datst hjir eefkes omstrúnst. 
Bedankt en..OANT SJEN.                        

 
Onze vraag; “U bedoelt dat er een ontbladeringsmiddel is uitgestrooid?” Antwoord: “Ik kan een persoonlijke mening geven. Als er toch geen blad meer aan de bomen zit, dan hoef je dat ook niet meer voor de mond te nemen. Het is onzuiver hypothetisch, maar bomen zonder bladeren produceren geen zuurstof meer.  En: planten vreten CO2 als het ware. En zonder bladeren gebeurt dat dus ook niet. Als zo ontbladering over de hele wereld plaatsvindt, dan zal de concentratie koolstofdioxide in de lucht nog veel meer stijgen en de concentratie zuurstof afnemen.”
 
“Dat is dan heel ernstig, want zonder zuurstof gaat bijna alle het leven op aarde dood. Ook alle mensen sterven dan. Tenzij we leren om als een plant te leven. Door CO2 in te ademen en dat met water en dat nieuwe licht om te zetten in massa.  Mensen zullen dan wél groen worden. Zó komt er dus tóch een stroom groene mannetjes op aarde. En vrouwtjes natuurlijk”.

“Heel speculatief nog: er zou ook sprake zijn van een mentale infiltratie. Ik weet toevallig, dat er lieden zijn die in Europese fabrieken het broeikasgas CO2 willen afvangen. En al dat gemene, agressieve broeikasgas zou door een uitgebreid, wijdvertakt ondergronds buizenstelsel naar Friesland moeten worden getransporteerd en worden opgeslagen in leeggeputte gasveldjes. Er komen dan reusachtige CO2-landmijnen. Het zou gaan om een enorme hoeveelheid. Die broeikas-gaskamers kunnen later in één keer worden opengezet voor een grote klap in het gezicht van de mensheid.. Dan kunnen buitenaardse groene mannetjes tenminste opgelucht CO2 ademhalen. In die visie is  AGENT HJERST niet alleen een ontbladeringsmiddel, maar ook een ontvolkings- of ontmenselijkingsmiddel”.   
Anna Liese.

Naschrift: In Drachten,SneeK en Leeuwarden ‘borrelt en bruist” het al in de centra. Daar wordt een erg hoog percentage CO2 gemeten. Er wordt onderzocht of er sprake kan zijn van ondergrondse CO2-reservoirs en lekkages daaruit. Bij het loeien van de sirenes: ramen dicht en wacht op bericht.

Meer over CO2-OPSLAG EN EEN ZEPP

171007 Zorgen om een ZEPP
170207 Een ZEPP in DRACHTEN ?
060307 ZEPP VOOR BEGINNERS
180507 ELKE MEDAILLE HEEFT ZIJN KEERZIJDE, deel 1.
210507 ELKE MEDAILLE HEEFT ZIJN KEERZIJDE, deel 2.

En VERSCHRIKKELIJK VEEL meer over CO2-ZEPP in overDrachtelijk

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2007/11/weekblog-2007-48-smulpot-column-is-agent-hjerst-een-ontvolkingsmiddel/