web analytics

Weekblog 2007-41: TIEN nieuwgebakken gezegden. MEDELANDERLIED. Foto-haiku.

Voorspelbaar en vooropgezet in de VPRO/Endemol-show voor een nieuw Nederlands volkslied won Fransje Bauer met het liedje Mijn Vaderland. De vakjury hield de waardering op 11.5 % maar door de “stemmen des volks” liep dat op naar 27,8 %.

Enkele (voor)oordelen over het Wilhelmus: tekst deugt niet, past niet bij HIER&NU. Het is een veel te lang dood klotelied, melodie iets te moeilijk. Ofwel: het doet me wel wat. In historisch verband verklaarbaar, niets aan veranderen maar zó bewaren.Vereisten voor een nieuw volkslied: het moet je raken, moet enthousiast mee te zingen zijn. Uitdrukken: trots op, houden van het land. duidelijk laten horen wat ons bindt. Nadruk op respect, verdraagzaamheid, vrijheid van denken. Tekst eenvoudig, kort en krachtig, optimistisch./ Melodie: plechtig, ietwat gedragen.

Intussen geven enkele van de zeven teksten voor een NIEUW NATIONAAL LIED wél enkele bruikbare elementen voor het WARE VOLKSLIED. En misschien komt straks dat nieuwe volkslied met een vrolijk-speelse melodie uit Friesland. Want immers Friezen zijn bij uitstek in staat om de nodige mate van trots op land, volk en geschiedenis uit te drukken en ook over te dragen. 

Bovendien: de concepten voor dat nieuwe MEDELANDERLIED liggen er al geruime tijd. In een Nederlandstalige, een Friestalige en een Tweetalige versie. Van de Friese formatie Bacon and Bones: het lied WIJ NEDERLANDERS (ofwel it meilannerliet WY NEDERLANNERS). 

Klik hier voor het MP3-geluidbestand:   FAN-SPECIAAL: Het MEDELANDERLIED, it MEILANNERLIET.

 

Een ouder lied van Bacon And Bones is IT ALLERHEEGSTE GUOD, te beluisteren na het aanklikken van deze link  Bacon and Bones

 

————————————————————————————

Als je voor een dubbeltje geboren bent, wordt je met 15 cent een kwartje.

BOB: Two beer or not two beer…..that’s the question. 

Rookverslaving: Zo de wind waait, waait m’n smokje.

Het oog van de bakker maakt de taart niet te vreten.

Een dijk staat zolang in het water tot hij breekt. 

 Hoe minder zieken, hoe meer vreugd.

Hoe groter geest…hoe minder feest. 

Wie niet leert zal ook niet weten.

Blaffende honden…slapen niet.

Scheiding: Van huis en hond verdreven.

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2007/10/weekblog-2007-41-tien-nieuwgebakken-gezegden-medelanderlied-foto-haiku/