web analytics

VIDEOKUNSTIG DRACHTEN ? Tien gezegden over dingen doen ( of niet doen). Deel I.

ビルヴィオラ
Bill Viola wordt wel de mysticus en ook wel de Rembrandt van de videokunst genoemd. Hij laat zich inspireren door de tradities van het Zen-Boeddhisme, Soefisme en vooral door de Christelijke mystiek (o.a. Johannes van het Kruis). Hij maakte ontroerende video-installaties. Dat zijn geen video-programma’s, maar artistieke, vaak wand- of ruimtevullende video-presentaties.
Bill Viola probeert de hemel op aarde zichtbaar te maken.

Video is een middel – zegt Viola – om het onzichtbare in beeld te brengen.

The Greeting
behoort tot de vaste collectie van het De Pont museum voor moderne kunst te Tilburg.. De installatie is geïnspireerd op een zestiende-eeuws schilderij van Jacopo da Pontormo: de visitatie. Bill Viola maakte er een heel eigentijds project van. Hij probeert door vertraging, uitvergroting en invoeging, zichtbaar te maken wat het betekende dat Elizabeth en Maria elkaar ontmoetten.
 foto
Catherine’s Room is gebaseerd op een 14th eeuwse predella van Andrea di Bartolo, wat vijf scenes
toont uit het leven van de heilige St.Catharina. Het idee van Bill Viola was om in vijf video-panelen het leven te tonen van een hedendaagse vrouw in simpele handelingen als het gezicht wassen, yoga-oefeningen doen, naaiwerk, een appel eten…….
Er is een treffende overeenkomst met het vierluik uit 2003 van onze eigen Drachtster kunstschilder Jannes Kleiker. In vier panelen schilderde Kleiker eveneens scenes in de vier dagdelen. Zonder af te doen op het werk van Viola of de schilderkunst van Kleiker op te hemelen: ook in Smallingerland zou er op het gebied van video-kunst een overeenkomstige prestatie kunnen worden geleverd. Want Drachten zou dé cultuurstad van het Noorden moeten worden. Er komt ooit een groot museum voor moderne kunst. En de high-tech kwaliteiten om video-producties te kunnen leveren zijn ook aanwezig.
Dus: om met de directeur van de Lawei te spreken:  GEWOON DOEN. Waarom Niet ?
Meer over Jannes Kleiker weten?       Zie: I-DOC. Jannes Kleiker
—————————————————————————————————————————–
Friese gezegden over doen, durven en……..over gemiste kansen.

 

251. Alle rieders binne gjin dieders. Betekenis: Niet alle raadgevers zijn doeners.

 

250. Sels de moedichste fan ús hat komselden de moed ta dwaen wat er feitliks wol wit. Zelfs de moedigste van ons heeft zelden de moed om te doen wat hij eigenlijk wel weet.

249. De maklikste wei om wat te feroarjen is om it fan in oare kant te  besjen. De gemakkelijkste manier om iets te veranderen is om het van een andere kant te bezien.

248. De hinnen dy’t it ludst keakelje lizze derom de grutste aaien net.
De kippen die het luidst kakelen, leggen niet perse de grootste eieren.

247. Wa ’t net donget, wa ’t net ponget.
Betekenis: Wie zijn land niet voedt, die zal niets verdienen.

—————————————————————————————————————————–

Het is makkelijker om kwaliteit te leveren dan later uit te leggen waarom je het niet gedaan hebt.
De waarschijnlijkheid van een gebeurtenis is omgekeerd evenredig aan de wenselijkheid ervan.

In het verleden niet behaalde resultaten bieden mogelijkheden voor de toekomst.


Altijd verandert alles: het heden wordt verleden en toekomst wordt nu.

Er zijn denkers, doeners en geldvangers.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2007/09/videokunstig-drachten-tien-gezegden-over-dingen-doen-of-niet-doen-deel-i/