web analytics

Weekblog 2007-35. Jan van der Kooi, CULTUUR-IMPULS, grapkes.

foto
 
JAN VAN DER KOOI
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
-In de editie van 16 februari van dit jaar kon U in dit weekblog ONLINERS uit FRIESLAND al iets lezen over de veelzijdige schilder/tekenaar Jan van der Kooi uit BERGUM-FRIESLAND

 
-Vanaf het midden van de jaren 80 begint zijn werk zich los te maken van de noemer ‘Noordelijk Realisme’. Niet langer is er uitsluitend sprake van stijlvolle stillevens die roerloos in tijd en ruimte aanwezig zijn.

– Sinds zijn verhuizing naar een huis en atelier vol licht en ruimte, verrassen zijn schilderijen door een nieuwe toonzetting: ze zijn licht, feestelijk en ademen een zuidelijke sfeer. Grote reputatie verwierf hij sindsdien met zijn ‘vloerstillevens’: dampende kopjes koffie, mandjes met fluitenkruid en glaasjes water op zijn ateliervloer welke worden overspoeld door invallend zonlicht. Jan van der Kooi is vooral bekend om zijn grote stillevens, maar recentelijk ook om zijn portretten. Het is voor het eerst sinds vijf jaar in Nederland dat deze kunstenaar weer met werk naar buiten treedt.

–  Na zijn succesvolle solo-expositie in Museum De Buitenplaats (2002) keerde de schilder/tekenaar Jan van der Kooi terug naar de afzondering en stilte van zijn atelier.
Ter gelegenheid van zijn 50e verjaardag bood Museum De Buitenplaats hem opnieuw een solo-tentoonstelling aan.

– Hiervoor reserveerde Van der Kooi de afgelopen vijf jaar al zijn nieuwe werk. Maar weinigen hebben dit nieuwe werk gezien. Alle in deze nieuwe tentoonstelling opgenomen schilderijen en tekeningen zijn niet eerder geëxposeerd, op één uitzondering na: het wonderschoon portret; “Marjolein met piercing” dat eerder dit jaar te zien is geweest bij de prestigieuze Royal Society of Portrait Painters. 


– Naast schilder is Jan van der Kooi ook een veelzijdig tekenaar die geen enkel onderwerp uit de weg gaat. Naast “losse” tekeningen zijn vooral zijn (reis)schetsboeken bekend geworden. Hij wordt gerekend tot een van de beste tekenaars van dit moment.


Van 3 november t/m medio februari 2008

komt deze veelzijdige FRIESE tekenaar/schilder met een grote overzichtstentoonstelling van zijn nieuwste werk in Museum de Buitenplaats te Eelde. 
 
 

GRAPKES

Siebe rijdt met zijn trekker achteruitrijdend het overvolle erf van een hem onbekend bedrijf op. Watze staat erbij te kijken en vraagt: Waarom doe je het zo? Siebe antwoordt: Nou, ik ben bang dat ik achter aan het erf niet kan keren. Even later komt hij  – alweer achterwaarts rijdend – het terrein weer af. Vraagt Watze: waarom rijd je nou weer achterstevoren?
Zegt Siebe: Nou, ik kon toch wél draaien.

 


 
Twee Belgen hebben op Terschelling fietsen gehuurd en zijn een ritje aan het maken. Opeens stapt de ene Belg af en hij laat uit beide banden lucht lopen. Wat doe je nou? vraagt de andere Belg. Zegt de eerste: Tja, mijn zadel zat een beetje te hoog. 
 


Een oude dame stapt in een chique warenhuis in de lift. Zenuwachtig vraagt ze aan de liftbediende:  Als de lift nu plotseling kapot gaat, ga ik dan naar boven of naar beneden? Dat is niet aan mij te beoordelen mevrouw, antwoordt de bediende. Dat hangt er helemaal vanaf hoe U geleefd hebt.
foto     
 
 
 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2007/08/weekblog-2007-35-jan-van-der-kooi-cultuur-impuls-grapkes/