web analytics

Weekblog 2007-32: De Drachtster kunstschilder Jannes KLEIKER, Fryske dumkes…..KLIK OP DEZE TITEL

foto

foto

Lekker weertje op het Friese water… er wordt volop gezeild.
Hjoed: In resept foar Fryske dúmkes.
Voor de volledige inhoud: klik op de kop.

foto


In het Drachtster KUNSTCENTRUM werkt onder andere de figuratieve kunstschilder JANNES KLEIKER (website:  www.janneskleiker.nl noordelijk realisme).

Deze Drachtster kunstenaar schilderde veelal vrouwelijk naakt in verstilde poses. Het geheel, geplaatst in de romantische setting, roept op subtiele wijze ook door een zachte kleuropbouw een poëtische intimiteit op.Vanaf eind 1997 werd het model vaak in een geënsceneerde omgeving gezet, met archeologische elementen, zoals grotschilderingen (zie Grotcyclus). Hierna is de cyclus ‘Heveskes’ ontstaan waarbij het model geplaatst werd in een serene, gewijde atmosfeer.


Olieverfschilderingen op paneel van Jannes Kleiker zijn te bewonderen o.a. tijdens de KUNSTROUTE SMALLINGERLAND ( laatste zondag van augustus) in zijn eigen atelier van het kunstcentrum aan de Tussendiepen no. 6, gebied DE HAVEN, in Drachten.
Daar is in november/december ook zijn eindejaar-tentoonstelling met het meest recente werk.

In ‘La Nascita di Venere’ is het model getoond temidden van rotsen, zand en zee, beschenen door een mediterrane zon. Daarna is de onderwerpkeuze verbreed. Ook paarden en koeien zijn een voorwendsel geworden om te schilderen. In zijn werk zijn landschap en lichtval een steeds belangrijker rol gaan spelen .

Meer over Jannes Kleiker: Klik HIER  > Kleiker-Heveskes videokunstRECEPT.

FRYSKE DUMKES, een typisch Fries streekgerecht. Het zijn zoetelieve koekjes, waar ik echt helemaal verslaafd aan ben. Voor bij de thee dan. Voor mensen die willen weten wat er allemaal in zit is hier een lijstje met de ingrediënten: Tarwebloem, roomboter, basterdsuiker, bakpoeder, gemberpoeder, stukjes amandel en vooral: anijszaad. De Friese duimpjes zijn in Friesland bij vrijwel iedere bakker te koop, maar de duimgrote koekjes met de typische anijssmaak kun je natuurlijk ook in eigen oven bakken. Een recept ervoor vind je vast wel op internet. Je snijdt het deeg later op duimbreedte en duimlengte.

Op de nog warme dumkes druk je dan natuurlijk wél even je eigen duimpje af.


Touché:  Waar is pake Sake?
Anna Liese: Naar de madelieven, zei hij.
Touché: Naar de Maladieven bedoel je?
Anna Liese: Nee, hij staat op een boerencamping in Kolderwolde tussen de madeliefjes.
Touché: Tjonge: wild….wilder…..Wilders. Dat doet me denken aan JPB. Hij zal wel zeggen: Verdonk en Gedonner, kan ik nou nooit es rustig reageren?
Anna Liese: Je bedoelt het willen verbieden door Geert van de Koran ? Nou, als ik mijn marker eens goed gebruik dan wordt mijn Bijbel óók een zwartboek. Wat mij betreft zijn én Bijbel én Koran toe aan een complete make-over.
Touché: Dan heb je de bisschop van Breda mee. Hij neemt ontslag en vindt  nu dat het woord God maar eens vervangen moet worden door het woord Allah.
Anna Liese: GodsAllahmachtig, zoals hij zelf zegt kan die man zijn werk niet meer goed doen.Jofel dat je deze week weer even keek.

Wat prachtich datst hjir eefkes omstrúnst.

Bedankt en..OANT SJEN

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2007/08/weekblog-2007-32-de-drachtster-kunstschilder-jannes-kleiker-fryske-dumkes-klik-op-deze-titel/