web analytics

Weekblog 2007-30: SÛKERBÔLE, Friese kruidenbitter.

 

Sûkerbôle is een Friese delicatesse, gebakken van een fijn deeg, waar royaal de klontjessuiker met kaneel doorheen gemengd is. Het is een Friese specialiteit, die bij veel mensen zó in de smaak valt, dat veel bakkers, ook buiten Friesland, suikerbrood zijn gaan bakken. Het recept van suikerbrood: Ingrediënten – 500 gram bloem – 10 gram zout – 3 gram kaneel – 3 eetlepels gembervocht en melk, samen 2 dl – 25 gram gist – 75 gram boter – 2 eieren – 100 gram suikerklontjes in brokjes.  

Bereiding
 Maak van de bloem, het zout, de kaneel, met de lauwe melk en gembernat aangemaakte gist, de gesmolten en afgekoelde boter en de eieren een gistdeeg. Laat het op een lauwwarme plaats ongeveer drie kwartier rijzen.  Kneed nu de in stukjes geklopte suiker erdoor. Doe het deeg in een dik met boter besmeerde en met grove krisalsuiker bestrooide broodvorm. Laat dat nog ongeveer een kwartiertje narijzen. Kip het brood voordat je het in de oven zet. Bak het in een warme oven ( geen magnetron) op 220 graden in ongeveer een half uur gaar en bruin. De bovenkant is dan geglaceerd door de gekaramelliseerde suiker.   Dien op in dikke plakken met een dikke laag roomboter….Heerlijk als ontbijt, als tussendoortje bij de koffie of de thee…..of ’s avonds bij een “slokje”. Het aller-aller-lekkerst is sûkerbôle natuurlijk als de snee is ingesmeerd met een dikke laag roomboter én: als het gegeten wordt bij een glas DOCKUMER KOFFIE.
Dockumer koffie, alweer een specialiteit uit Fryslân,  is sterke, hete koffie met een scheut Friese kruidenbitter, afgedekt met stevig geklopte slagroom. 
Friese kruidenbitter is een heel oud drankje. Vroeger, toen de turfschippers de Zuiderzee bevoeren, hadden ze behoefte aan een stevig drankje om weer warm te worden. Een pakketje kruiden uit de winkel van Hendrik Beerenburg werd getrokken op jenever of brandewijn. De weduwe Joustra kwam op het idee om dit voor hen op de wal te doen en zó ontstond ( met een geheim kruidenmengsel) de tot nu toe zachtste kruidenbitter van Friesland.

 

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2007/07/weekblog-2007-30-column-trein-terreur-sukerbole-friese-kruidenbitter-klik-hier/