web analytics

Weekblog 2007-29: Een Friese blauwaderkaas, gedicht, premiere.

BLEU de WOLVEGA: of een engeltje over je tong aait.
foto

Sinds ons gezin vele vakanties doorbracht in La douce France ben ik de wat scherpere Franse kazen gaan waarderen. Dit inclusief de scherpe blauwe schimmelkazen zoals de Roquefort. Pas decennia later kwam in Friesland van eigen bodem een biologische blauw-aderkaas op de markt. Nu ben ik beslist niet chauvinistisch zoals de meeste Fransozen wél zijn, maar eerlijk…geloof me maar deze kaassoort, de BLEU de WOLVEGA* heeft een superbe smaak. Pittig maar toch zacht. Vol aroma’s met een buitengewoon lange na-smaak.

De bereiding van de Bleu de Wolvega is als volgt: de melk wordt geënt met een cultuur van zeer specifieke blauwschimmels. De wrongel wordt in standaard goudse kaaskuipjes gedaan waarna het vocht er uit word geperst. Zodra de kaas uit de kuipen komt worden er met naalden gaten dwars door de kaas geprikt. De kazen worden te rijpen gelegd in speciaal daarvoor ingerichte cellen. In de naald-sleuven groeit de blauwe schimmel als strengen door de kaas. Met vakmanschap wordt zo een blauwaderig kaasje verkregen dat onderscheidend en mild van smaak is.

Over smaken valt niet te twisten. En ik zeg wel eens: “Iedereen heeft recht op mijn mening”. Daarom is mijn stelling: de BLEU de WOLVEGA de FRIESLAND is de lekkerste, tongstrelendste schimmelkaas van de hele wereld.

HONI SOIT QUI MAL Y PENSE


* Blue de Wolvega is vooral in Friesland te koop bij de betere kaas-speciaalzaken. Maar ook bijvoorbeeld in   Amsterdam (bij KEF-Marnixstraat).        De kaassoort wordt bij diverse toprestaurants verwerkt in gerechten.TANKA-SENRYU, HV
Proef toch eens de stilte,
het beschaduwde terras,
en een witte trappist.


Een portie bitterballen
….
en nóg een witte trappist
.


DIS-KUSSIE in de MEEDENKHENKENTENK:
Pake Saké: Mijn buurman gaat volgend jaar over op het telen van koolzaad.

Anna Liese: Geen spruitjes meer? Die kooltjes gingen toch met de gelukkige batterijkip-vleugeltjes naar Rusland?

Touché: Ik zeg maar zo: Wie geen steenkool wil stoken zal lijnolie roken. Laat de Russen hun eigen kooltjes maar stoven. Kunnen ze ook eens een poepie ruiken.
Anna Liese: Tot nu toe was het: Omwille van de smeer likt de olierat het Russische laarsje weer. Let maar op, die Ruspoetin heeft nog wel andere kooltjes in het vuur.
Pake Sake: Dat is Bush’s shit. Zo zijn we globaal weer bij de mondiale politiek beland. Het raketschildt van my ende Uw ghetrouwen sijt ghy, o Bush myn Heer. Amen.

HAIKU-LINER: 

Ik lig in de zon,   ik voel zweet en factor vier,   gelukzaligheid.
HOMMO HOF

 


Twee premières: 15 jaar OPERA SPANGA
Opera Spanga (het Verona van Weststellingwerf) produceert sinds 1989 opera op eigenzinnige wijze  midden in een weiland in het Friese Spanga. Dit jaar presenteert “Opera Spanga” de gloednieuwe opera Gods Videotheek én de operafilm Samson and Delilah.

 

Van 25 juli t/m 5 augustus 2007 kon u in het Friese dorpje Spanga, het VERONA van WESTSTELLINGWERF, voor de vijftiende keer genieten van opera, zowel op het podium als op het witte doek. Opera Spanga viert het lustrum met twee premières.

Gods Videotheek (ca. 70 min.) is een multimedia opera. Compositie Monique Krüs, libretto Irma Achten. Deze opera stelt de centrale plaats van de mens op aarde ter discussie. De drie hoofdpersonen komen al aan het begin van de opera om het leven. Het vacuüm na hun dood wordt opgevuld door Joseph Kiss, filiaalhouder van Gods Videotheek, die het drietak zonder mededogen beelden van hun leven vertoont. De confrontatie met hun leven, waar in de dieren het moesten ontgelden, zorgt voor hoogoplopende spanningen.
Samson and Delilah (95 min.) is Spanga’s tweede operafilm.Compositie Camille Saint-Saëns (1877), libretto Ferdinand Lemaire.
Met deze film zet Opera Spanga een menselijk oorlogsdrama neer, dat aantoont dat aan de grote gruwelen van de oorlog vaak persoonlijke frustraties ten grondslag liggen. Samson, die lijkt te beschikken over een onuitputtelijke kracht, wordt verleid door een schoonheid van de vijand: Delilah. Ze overmeestert hem met haar charme en ontfutselt hem, in het heetst van het liefdesspel, zijn geheim. Zijn kracht verdwijnt onmiddellijk en hij wordt de speelbal van zijn vijand.

En dan hebben we het nog niet gehad over het geheim van het heerlijke Friese suikerbrood en de lekkere kruidenbitter in de Dokkumer koffie.

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2007/07/weekblog-2007-29-een-friese-blauwaderkaas-gedicht-premiere/