web analytics

Weekblog 2007-27: FRYSLAN BOPPE, Turfgerookte worst, Regengedicht.

Het kon niet missen: ONLINERS uit FRIESLAND komt morgen met de SPECIAL 070707-07:07. waarin onder meer ZEVEN haiku, ZEVEN grapkes, ZEVEN one-liners.
Friesland is niet alleen een land van RUST en RUIMTE maar óók van overheerlijke producten als:

TURFGEROOKTE WORST
ORANJEKOEK
BLEU de WOLVEGA

Geloof me: deze lekkernijen zijn niet alleen puur Fries en ambachtelijk gemaakt maar ook nog hemels van smaak.
Vandaag iets over de echte Friese turfgerookte worst. 

Ik koop deze lekkernij bij een ambachtelijke slager in het Friese Opeinde. Elke dinsdag wordt de combinatie van 80% rundvlees en 20% varkensvlees vermengd met een speciaal vleeskruidenmix. De kruiden trekken dan volledig in het vlees. Vierentwintig uur later wordt de massa nogmaals doorgekneed en in de darmen gestopt. Twaalf uur lang hangen de worsten daarna in de droogkast.  
 
Daarna wordt er gerookt, heel langzaam, gedurende twaalf uren. Het roken van worst ( of vis ) met laagveenturf levert de beste smaak én geur. Helaas wordt er in Nederland geen turf meer gestoken zoals vroeger wél het geval was. Maar slager Biesma ( niet voor niets hofleverancier) liep jaren geleden toevallig eens tegen een hele grote stapel heel oude turven op. Vandaar.
 
Ik kan het niet laten: meteen als ik wat van die worst heb gekocht MOET ik er even heel innig aan gaan ruiken. Geweldig, wát een heerlijke geur. Je zult begrijpen, dat onze hond Murphy van déze worst geen kruimeltje krijgt. AMMENOOITNIET. 


De volgende keer vertel ik U iets over een ander hemels gerecht: de echte Friese oranjekoek van de warme bakker bij slager Biesma om de hoek.
 


Lieve mensen. Blij en trots laat ik jullie weten, dat een aantal van mijn gedichten een warm plekje heeft gevonden in mijn nieuwe tweetalige gedichtenbundel:        

Fiertij ~Viertij

die een spiegel is
voor de mens onderweg
langs mooie en minder mooie
ervaringen en herinneringen

ik schrijf in twee talen
die mij dierbaar zijn
ieder op hun eigen wijze

 

 REGEN  [R]

De lucht raakt maar niet leeg
er groeien plassen in de straat
waar eerst nog zonlicht was
komen nu wolken naar omlaag.

De kano op de auto regent vol
de boterhammen zijn nog in de mand
ik vouw een bootje van het weerbericht
er kunnen zeven bootjes uit een krant.

Ik wou dat het nog gister was
dan zouden we vandaag een dagje weg
de bootjes laat ik varen in een plas
ze zijn al heel de ochtend onderweg.

Johanna Kruit, g
edicht uit de bundel :  Kun je zien wat je voelt ? 
 

ik neem jullie mee
op reis langs mijn poëzie,                                                                 
die puur tracht te zijn
zoals de natuur

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2007/07/weekblog-2007-27-fryslan-boppe-turfgerookte-worst-regengedicht/