web analytics

Weekblog 2007-26: uitwaaieren over VLIELAND, een poëtische wandeling.

 

EEN POËTISCHE WANDELING OVER OOST-VLIELAND
Op Vlie is in 2006 een poëtische wandeling ingericht met daarin 14 gedicht-fragmenten. Dat ter nagedachtenis aan Jan Slauerhoff,  één van Neerlands grootste dichter/schrijvers. Jan was een tijdgenoot van mijn vader. Beiden waren in Leeuwarden geboren en wel in 1898. Bovendien lagen de meubelzaak van de familie Slauerhoff en de tabakszaak van mijn vader naast elkaar. Zelf kende ik deze Friese dichter/schrijver alleen van zijn werk want hij overleed té jong in 1936, al voordat ik geboren werd. De moeder van Jan Slauerhoff, Cornelia Pronker, was een Vlielandse dochter uit een 400 jaar zeevarende eilander familie. Toch grappig om op vakantie nog zulke verbanden te vinden.

 

foto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IK KAN JE WILDE ZIEL NIET VANGEN,
ZILTE DRUPPELS VLUCHTEN UIT MIJN HAND
MIJN EILAND VAN VERLANGEN
ZACHT STREEL IK JE WITTE ZAND

Maar liefst 5,5 miljoen maal het komende jaar wordt deze tekst als oneindiglange one-liner afgedrukt. Niet in een boek, maar in het natte zand langs de vloedlijn van Vlieland. Ook deze tekst is uitgesneden in een achterband van de Vliehors-expres. Illustratief voor de “niet te vangen wilde ziel” is, dat de bandensnijder aanvankelijk de L van ZIEL vergat

 

Veel meer over de route, de teksttegels én over de dichter is te vinden in:

“Wandelen op Vlieland met Jan Slauerhoff”, geschreven door Ton E.J.Pronker, uitgave VVV-Vlieland en Van Gorcum.

 

ODE AAN SLAUERHOFF: http://www.literairemeesters.nl/evenementen/35

 


 

as krekt berne ljocht

in skynber nije stjêr

fruchtbeammen plante

Haikû: Klaas Kooistra

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2007/06/weekblog-2007-26-uitwaaieren-over-vlieland-een-poetische-wandeling/