web analytics

Elke medaille heeft zijn keerzijde II.

foto 

 

 

AFVALWEGSTURING

Soms kom ik berichten tegen waarvan ik de kriebels krijg. Onduidelijke en mij alarmerende berichten, welke gewoon vragen om een diepgaande duik in de materie.
Een courantenartikel over het goedkoper kunnen van de verwerking van het Friese GTF-afval was er zo één. Offalstjoering Fryslân (OMRIN) haalde vorig jaar 233.000 ton afval op uit Friesland en versleepte daarnaast nog 71.000 ton huisvuil uit Noord-Groningen en de Veluwe.

OMRIN sloot volgens het artikel een contract met Orgaworld Drachten om het GTF-afval van 31 Friese gemeenten te verwerken. De inhoud van de groenbakken van 31 Friese Gemeenten wordt op een zeef gestort, het zeefsel zal worden gecomposteerd en wat op de zeef achterblijft (zo’n 20%) wordt later voor verdere bewerking naar Orgaworld-Lelystad verreden. Het contract betreft 68.000 ton, een klein deel dus van de bovengenoemde 304.000 ton huisvuil. Maar alleen al met die aanvoer zit Orgaworld-Drachten vér boven de huidige maximale capaciteit van 44.000 ton. Ook na aftrek van 20% ( 13.600 ton) voor wat op de zeef blijft liggen, is het aanbod meer dan mogelijk én toegestaan. Smallingerland heeft het contract met Omrin opgezegd en zal het huisvuil uit de grijze bakken voor verwerking naar Alkmaar moeten vervoeren. Maar de inhoud van Smallingerlandse groenbakken ( hoeveel ton dat is laat zich nog raden) zal bij dezelfde vestiging van Orgaworld in Drachten wordt gestort en verwerkt.

Het merkwaardige is dat Smallingerland dacht in Alkmaar goedkoper terecht te kunnen, terwijl Omrin nu aan de overige gemeenten een besparing van € 20 per ton vuilnis belooft. Omdat Smallingerland uit de gezamenlijke regeling stapte, daagde Omrin deze gemeente zelfs voor de rechter. Het gekke is, dat juist Smallingerland akkoord moet gaan met een verdubbeling van de opvang-capaciteit van Orgaworld/Drachten voor de troep van Omrin én de extra afvoer van de compostmassa’s. En dus met de extra komst van vele, zware vrachtwagens, rijdend in en tussen de woonwijken. En met de extra CO2-uitstoot daarvan. Een leuk aspect: het GFT-afval uit Smallingerland wordt straks tóch nog gemixt en verwerkt, samen met dat van 31 andere Friese gemeenten. Knus op een lekker warm zeefbedje door elkaar gerammeld. Touché. 

Nog zoiets: Zorgen om ZEPP
                                                                                           

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2007/05/elke-medaille-heeft-zijn-keerzijde-ii/