web analytics

Weekblog 2007-14. Toeren op TERSCHELLING: nóg een PAREL VAN HET WAD. Extra: een ONderLINER.

Ons leven lang brachten we vele vakanties door op Skylge: als kinderen met onze ouders. En later als vrijgezel, verliefd, verloofd, getrouwd..zonder en mét onze kinderen. Nog steeds komen we er graag, want met zijn dertig kilometerlang zandstrand, de vele bossen, leuke dorpen, lange fiets-en wandel-paden biedt Terschelling talloze mogelijkheden tot genieten (198,200,201) én actieve ontspanning.
foto

Maar liefst tachtig procent van het eiland is natuurterrein. Van de reservaten is de Boschplaat zelfs een Europees Natuurgebied. Dit eiland, een stukje “buitenland in eigen land”,  kent een enorme vogel- en plantenrijkdom (203). Uniek is de plaatselijke cranberry-teelt. Zie voor enkele recepten de editie van ONLINERS weekblog 35 (1 september 2006).

Ook dit eiland kent een speciaal klimaat (199,202) vanwege de aanwezigheid van zee en wind.  De auto mag mee (196,197) maar je kunt er ook heerlijk fietsen (over zeventig kilometer aan fietspaden) of wandelen in bos en duin. En: verveling is niet nodig, want er zijn altijd wel mogelijkheden tot zeilen, surfen, zwemmen in zee of bad, zeevissen, paardrijden, tennissen enz.

Op de boot van Harlingen naar Terschelling-west is het gezellig druk en lijkt het eiland vol te stromen (204). Maar altijd konden wij een gastvrij onderdak vinden op de camping of in een pension, appartement, hotel, caravan, chalet of zomerhuisje in Oosterend, Hoorn, Lies, Formerum, Midsland, Baaiduinen of West-Terschelling. Dus ook deze PAREL van het WAD blijft ons altijd trekken. Voor meer informatie over Terschelling: zie de link in de rechter LINK-KOLOM.
———————————————————————————————————–

196. Moai fytswaar, sei de man en hy stepte yn de auto. Luikees, er zijn genoeg fietsen te huur op Terschelling.

197. Dy ’t it earst yn ‘e roef komt, hat kar fan plak. Als je auto mee moet, dan doe je er verstandig aan te reserveren.

198. Al is Fryslân plat, it hat syn hichtepunten. Jazeker, de PARELS van het WAD.

199. Tsjustere wolken kinne lang hingjen bliuwe. Pessimist: morgen is het weer vast beter.

200.  Dy ’t heech komt….kin fier sjen. Zeker, als je bovenop de Brandaris zou kunnen staan.

201. De wierhyd giet net mei de sinne ûnder. Desondanks zijn de zonsondergangen prachtig.

202. Súdwyn kâld wurdt komselden trije dagen âld. Ziek weer is snel weer beter.

203. Alle seine komt fan boppe, sei de man en de fûgel skiet him op syn kop. Ja, dat heb je met al dat gevogelte.

204. As ’t net sile wol moat men lavearje. Als het op de boot druk is, moet je wel wat inschikken.


Een brokje geschiedenis:
         In 1660 beklom Karel II, oom van Willen III, na als balling een vorstelijk onderdak in Holland te hebben gekregen, de Engelse troon. In 1664 verklaarde deze ondankbare hond de oorlog aan de Nederlanden. In het pestjaar 1665 kwam het tot een grote zeeslag met in beide kampen een groot verlies aan zeeschepen, manschappen en bevelvoerders. In juni 1666 raakte de Nederlandse vloot van zes eskaders onder Michiel de Ruyter op de Noordzee slaags met de Engelse vloot onder bevel van de prinsen Robert en Monk.
Terschelling nam vroeger een strategische plaats in tussen de Hanzesteden aan de Zuiderzee en de Noordzee. Die macht was niet naar de zin van de Engelsen. Na een volgende zee-schermutseling in augustus kwamen de Engelsen terug. Admiraal Robert Holmes schoot in het ’duivelse’ jaar 1666 op de rede van Vlieland 170* VOC-schepen aan puin. Daarna trokken diens matrozen naar Terschelling om te plunderen. Daarbij brandden ze heel West- Terschelling tot de grond toe af.  Slechts 30 gebouwen, waaronder de 55 meter hooggelegen Brandaris (de vuurtoren uit het jaar 1594), werden gespaard. Mogelijk als ‘wraak van de goden’ brandden nauwelijks een maand later in Londen 35.000 * woningen af.
* Bron: ‘Geschiedenis van Friesland’.


Jelle moet van zijn zonnebadende ouders zijn zusje meenemen als hij gaat vissen. Hij komt met een gezicht als een donderwolk weer terug. Jelle: ‘Ik ga nooit meer vissen met Meike.’ Moeder: ‘De volgende keer moet je haar maar uitleggen dat ze rustig moet zijn.’ Jelle: ‘Ze is stil genoeg, mem, maar ze eet alle zeepieren op!’


Natuur-impressies: boven: naar een Japanse haiku (auteur onbekend, Friese bewerking Jurjen van der Meer).

      Spintsje op ‘e wyn.
Hjoed hinget dyn libben 

                               oan in siden triedsje.                                  
————————————

   Geen blaadje beweegt.
 Rimpeling van de vijver,
       een salamander.           HV

foto

OANT SJEN

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2007/04/weekblog-2007-14-toeren-op-terschelling-nog-een-parel-van-het-wad-extra-een-onderliner/