web analytics

Weekblog 2006-32: column IN VERWACHTING. Resept keallefleis.

foto

 54. Ik preekje hjoed allinnich foar de sliepers, sei dûmny, de oaren kinne har wol deljaan.

53. In lyts fjurke, dat jo ferwaarmet is better as in grut fjoer dat jo fertart.

52. Men seit folle dat men net leaut en men leaut folle dat men net seit.

51. Mar leau it frij, myn freon. Ik sis: ‘it liket soms mear as it is’.

50. Leafde wit ezels oan it dûnsjen te krijen.
_

Geloof maakt meer stuk dan me lief is.

Wie weet te wachten, krijgt alles op zijn tijd.

De aarde draait niet door op liefde…Liefde maakt het ritje de moeite waard. F.P.Jones.

Als je liefde kunt geven, kom je nooit met lege handen.

Als het hart niet meer gelooft en hoopt, dan is liefde nog de redding.RECEPT, beschikbaar gesteld door en verkregen via http://www.heitelan.nl  

 

Keallefleis mei Sjampinjonnesaus ( roerbak-haadgerjocht ).
Stikjes keallefleis tegearre klear makke mei in farske sjampinjonnesaus.
Ingrediinten:
* Keallefleis (yn reepkes)
* 1 boskje bosksipeltsjes
* 1 bakje sjampinjons
* 1/4 liter rjemme
* Wytmoal
* Piper
* Olyfoalje
* Gorgonsola tsiis (wannear winske)
It Klearmeitsjen:
Snij it keallefleis in blokjes of reepkes.
Strui it wytmoal oer it keallefleis en doch der nei eigen smaak piper by.
 
In tip foar it struien fan it wytmoal: doch it wytmoal en de piper yn in sek, doch ek it blokjes of reepkes keallefleis yn de sek en knoopje de sek goed ticht. Dan efkes goed skodzje en it wytmoal en piper wurde moai ferparten oer it keallefleis.

Snij de bosksipeltsjes yn rinkjes
Snij de sjampinjons yn platte stikjes
Ferwaarmje in wok of hapkespanne mei de olyfoalje
Bak de rinkjes bosksipel en stikjes sjampinjon koart brún en doch dan it keallefleis derby. Bak it mingsel oan’t it keallefleis ljochtbrún wurden is.
Doch dan de rjemme derby en waarmje it mingsel op.
De leafhawwer kin der ek noch gorgonzola tsiis by dwaan.

Tip: Lit 2 bosksipeltsjes hiel, sied se en brûk se as garnearing foar it gerjocht.
 
It doel fan it part RESEPTEN fan Heitelân.nl mei dúdlik wêze: genietsje fan iten!
Derneist fansels ek in protte wille by it klearmeitsjen.column 
 

IN GESPANNEN VERWACHTING ©

 

Een diepdonker uitgevallen vriendin van onze dochter heeft pas een babyboxje gekocht. Tweedehands, bij de Kringloop. Het laten maken van een echo had haar zekerheid gegeven: Het wás zo, er kwam nieuw leven bij. Het was wel een ‘per-ongeluk-je’. Oeps….en vader onbekend. Achteraf gezien had die talisman dus niks geholpen. 
’Het zijn er wel véél’, zei de dokter, het aantal wijselijk in het midden latend. De bevalling kon al over een paar weken zijn. Na een plotselinge daling van de lichaamstemperatuur met 1 graad kon het zelfs binnen 24 uur gebeuren. ‘Mijn assistentie is eigenlijk niet nodig’, stelde hij. De arts vond dat de navelstrengen wel zélf afgebonden mochten worden. Maar: bij een sta-bevalling zou het wel slim zijn om te zorgen voor een verende vloerbedekking.

Het beste voor de moeder-in-spé? Voldoende beweging, aangepaste voeding met een lekker stukje vlees en wat extra kalk. De eetlust kan na de geboorten wel drie keer groter zijn dan normaal. Voor de melkproductie is het nog heel goed als de moeder een stukje van de moederkoek nuttigt en op zich is er niks mis mee als de kleintjes worden drooggelikt.

Maar de vriendin van onze dochter vindt zoveel jong grut erbij toch wel wat te véél van het goede. Ze worden dus allemaal verkocht: de zes schattige, jonge hondjes.

 ………………………………………………………………………………………………………
 
Een dergelijk per-ongeluk-nestje noemt men ook wel een “oeps-nestje”. Het is gebeurd voor je er erg in hebt. Bij poezen is een oeps-nestje meestal gevolg van laksheid. Maar met honden is zwangerschap meestal wel te voorkomen. Een goede baas weet wanneer het beestje loops is. Maar natuurlijk kan een teefje wel eens ontsnappen, of op eigen terrein bezoek krijgen van een reu, wiens baasje het niet zo nauw nam. 

Hoe dan ook, als er een oeps-nestje is, dan zullen alle hondjes weer een nieuwe eigenaar moeten hebben, want weinig zó verraste baasjes willen al die dieren zelf houden. Maar hoe raak je ze kwijt? De ongewilde baasjes van een oeps-nestje willen in de regel alleen maar dat de altijd schattige puppy’s een goed tehuis krijgen. Gratis aanbieden op internet of in de krant is dan de voor-de-hand-liggende en vaak ook enige optie. En inderdaad….daar komen vast hele aardige reacties op en je kunt langs deze weg alle hondjes wel kwijt raken.

Maar wat argeloze bezitters van een oeps-nestje niet weten is, dat het vaak juist fokkers/handelaren zijn, die deze hondjes overnemen om ze door te verkopen of om er zelf mee te gaan fokken. Verkopen…centjes beuren, dát is het doel van fokkers of handelaren.
Ook de puppy’s van mensen die -zonder de consequenties ervan te kunnen overzien- té snel besluiten om een puppy te nemen (ook omdat dat schattige hondje tóch gratis is) komen later alsnog in een asiel of in de duistere hondenhandel terecht. De werkelijkheid in die handel is hard en schrijnend. Dus: als plotselinge bezitter van een oeps-nest kun je beter een goede prijs voor de puppy’s vragen om handelaren, fokkers en andere mensen met een verkeerde bedoeling buiten te sluiten.     Ann@ Liese

  
 


Jofel dat je deze week weer even keek. Wat prachtich datst hjir eefkes omstrúnst.
Op naar nieuwste editie 

 

 


Blijf kijken man, er komt VRIJDAG nog VEEL meer an. Bedankt en..OANT SJEN.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2006/08/weekblog-2006-32-column-in-verwachting-drieluik-geloof-hoop-liefde-deel-1-resept-keallefleis/