web analytics

Week 24: column APPELTAARTJE, de ZONLINERS van 10 uur 10 –Recept boffert voor boffers–Uitgelicht.

15. Us heit is sa fluch as in skytbij, sei de jonge, as in oar falt hat hy allang lein.

14. De meagerste miggen hawwe it measte gegûns.

13. Men moat net alle bûter op ien stik brea smarre.

12. In âld bok mei noch wol in grien bledsje.

11. Elts hâldt syn protter foar in lyster.

 

Ook al kraait er geen haan naar….er komt altijd een andere ochtend.

Ras op ’t land, melk in de bussen….daar zit de koe nog tussen.

Riep het golfje in de branding: “makkers, staakt uw wild geraas”.

Zand tussen m’n tenen, zon op m’n benen, de vingers van
de wind door m’n haar……Ik heb het mooi voor mekaar.

De zon gaat blozend ten onder over wat ze overdag zag.

 RECEPT VOOR GEZELLIGHEID:  column APPELTAARTJE @ foto

Een deel van mijn volkstuin is begroeid met fruitbomen. Uitbundig bloeien dit voorjaar “de appel, de peer en de pruim”. Vooral de appelboom toont z’n roze pracht. Die kan straks in het najaar een fikse oogst opleveren. De voorraad wordt dan in ’t schuurtje opgeslagen om er compote van te maken. En appel-taart.en blij vooruitzicht, want mijn zonnestraaltje vindt appeltaartjes maken ‘dolletjes’. We hebben daarvoor in onze keuken een ‘appeltaartvriendelijke’ oven staan waarin zij wel vier taarten tegelijk kan bakken. Laatst vroeg ze me om in de kelder nog méér bergruimte te maken voor de opslag van bakmeel, eieren, dozen appels, bakvormen voor appelvlaaien en –cakes.

In een eindeloze stroom worden er straks taarten gebakken: met kaneel, rum, krenten en rozijnen; met stukjes gember of abrikoos. Met een vulling van room, spijs of marmelade. In een open, verdekt of kruimel-variant. Volgens een recept van opoe of iets uit de Franse keuken: noem maar op….met of zonder slagroom-topping. Gekscherend noem ik mijn vrouw daarom ‘Appeltaartje’ of ‘prinses Crazy’, want telkens komt ze aandragen met nieuw experimenteel, overheerlijk geurend appelgebak voor haar prins-gemaal.

We hebben altijd taart. Dat komt mooi uit, want vaak blijven langs-wandelende buren stokstijf staan om eventjes de overheerlijke geur van appelcake met roomboter en kaneel op te kunnen snuiven. We wenken hen dan naar binnen.  Want volgens mijn ega is een puntje appeltaart dé garantie voor pret, gezelligheid en een goede nabuurband.

En zó schattig: naarmate ik ouder word, beweert ze stapel te zijn op oudere mannen met zilvergrijs haar of een kalende kop en met een vette sumo-buik tengevolge van het veelvuldig verorberen van een brok appeltaart. Als iedereen opgestapt is, doe ik met mijn eigen ‘Appeltaartje’ nog een ‘kruimeldansje’ voor het slapengaan en bij de na-babbel snoepen we nog de restjes van de gebakschaal.

Maar soms lig ik al een uurtje onder de warme donsjes als mijn keukenprinses nog steeds in de koude keuken wacht tot de oven uit kan. Het toppunt: ze zit te gluren naar een stomme oven in plaats van naar haar eigen bink. Jammer dar ons tweepersoonsbed niet in de keuken past. Misschien ga ik binnenkort wel een tweede oven installeren: in onze slaapkamer. Nu drukt ze haar koude voeten tegen mijn warme kuiten: ontzettend ijskoude voetjes. En ik lag net zo lekker te dromen. HV

 


recept: BOFFERT VOOR BOFFERS.

Boffert is een gerecht dat vroeger eigenlijk uit armoede is ontstaan. Toen was de samenstelling ervan heel eenvoudig: meel, melk, krenten, eieren en gist.
In de Noordelijke provincies werd dit toen al smakelijke gerecht gegeten met suiker, stroop of met warme vanillesaus. Vlak na de oorlog was er bij ons thuis nog geen oven. Moeder bracht daarom een met het beslag gevulde tulbandvorm naar de warme bakker en haalde de hete, geurende boffert om etenstijd op. We vonden het héérlijk. Wat eertijds al een smakelijk nagerecht was, is nu veranderd in een bijzondere lekkernij.

Het recept is aangepast aan de hedendaagse mogelijkheden
Poffert of zoals men in de rest van Nederland zegt: Trommelkoek, 4 personen.

 200 zelfrijzend bakmeel
 4 g. zout
 geraspte citroenschil
 3 eieren, 1 dl melk
 20 g boter
 20 g suiker
 50 g krenten en 50 g rozijnen
 paneermeel

De bloem met het zout en citroenrasp vermengen. In een kuiltje de eieren breken en de melk erbij schenken. Vanuit het midden roeren en een klontvrij beslag maken.
De gesmolten, maar geen hete boter, erbij doen. Met de suiker en de gewassen, nagedroogde krenten en rozijnen hier een glad beslag van maken.
De vorm invetten met boter en bestrooien met paneermeel. Het beslag in de vorm doen en afsluiten met de deksel.

 

Je kunt nu op drie manieren deze Poffert gaar maken.

-Au bain Marie: De vorm in een pan met kokend water plaatsen. Zorg dat het water tot 2 cm. onder de rand van de vorm blijft. Het water weer aan de kook laten komen, af en toe met kokend water bijvullen en zachtjes laten koken tot de Poffert gaar is, ongeveer 1½ uur.
-In de (hetelucht)oven: op 180°C gedurende ongeveer 1 uur en 15 minuten.
-Op de gaspit in een zogenaamde “wonderpan”.

Stort op een platte schaal de poffert  en bestrooi deze met kaneel.
Poffert eet je warm en je serveert er boter en bruine suiker bij.
Meer bijzondere Friese Gerechten vind je op:    www.lekker-frysk.nl


Uitgelicht: VADERDAG

Ouderdom: Zonder rimpels is je gezicht als de hemel zonder sterren.
Hoe langer een man zich niet scheert, hoe prikkelbaarder hij wordt.
In man is sa âld as er him fielt, in frou is sa âld as se der útsjocht.
It komt der net op oan hoe âld men is, mar hoe’t men âld is.
Alles kun je kopen, behalve een vader en een moeder.
Naarmate je ouder wordt, is het steeds vroeger laat.
Zeg me wie je vader is en ik zal zeggen wie jij bent.
Zolang ik ren, heeft m’n vader nog een zoon.
Weinigen zijn als vader, geen is als moeder.
Ouderdom: onze haren zijn geteld.
Don’t judge the book by the cover.
Een goed paard is de haver waard.


Bedankt voor Uw bezoek en………OANT SJEN.

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2006/06/week-24-column-appeltaartje-de-zonliners-van-10-uur-10-recept-boffert-voor-boffers-uitgelicht/